Biskupsko ređenje sveštenika Ferenca Fazekaša u subotu 11. novembra

U prostorijama biskupskoga doma u Subotici danas, 8. novembra predstavljene su najvažnije informacije vezane za predstojeće biskupsko ređenje sveštenika Ferenca Fazekaša, koje će se održati u subotu 11. novembra, u Subotičkoj katedrali, sa početkom u 11 časova.

Reč je o događaju koji će okupiti veliki broj vernika kao i klera Subotičke i drugih biskupija. Veoma važnu ulogu u slavlju čini zajedništvo biskupa koji će polaganjem ruku uvrstiti imenovanog biskupa Ferenca u zbor nasljednika apostola – izjavila je referent ureda Subotičke biskupije, Hajnalka Iles.

Svećenik Dragan Muharem naglasio je važnost trenutaka u obredu ređenja kao i značenja biskupskoga grba i gesla.

Još od apostolskih vremena prve Crkve, biskupska služba se predaje polaganjem ruku drugoga biskupa u činu ređenja, odnosno rukopoloženja. Glavni zareditelj će biti zagrebački nadbiskup i metropolit, monsinjer Dražen Kutleša, koji je i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije. Uz njega stoje još dva biskupa koji se nazivaju suzareditelji, a to će ovom prilikom biti Babel Balaž, kalačko-kečkemetski nadbiskup i metropolita i Vlado Košić, sisački biskup. – rekao je Muharem.

Nakon događaja biće upriličena i svečana večernja molitva, na kojoj će imenovani biskup pred apostolskim nuncijem monsinjorom Santom Gangemijem položiti ispoviest vere.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio