Od nedelja Jovo nanovo ako se ne ispoštuju dogovori – poručuju poljoprivrednici!

Nakon razgovora predstavnika poljoprivrednika, premijerke Srbije Ane Brnabić i resorne ministarke Jelene Tanasković koji su održani juče, 21. novembra u Beogradu, odlučeno je da se sa poljoprivrednim protestima prestane do nedelje, 26. novembra kada će uslediti druga runda razgovora u Kisaču.

Iako iz ministarstva poručuju da su premijerka i poljoprivrednici prošli kroz sva otvorena pitanja i izneli zajedničke, konstruktivne predloge za njihovo rešavanje, predstavnici zemljoradnika nisu u jednakoj meri zadovoljni onim što je na sastanku rečeno.

Ono što bih mogao da zaključim nakon sastanka sa predstavnicima Vlade je da ne vidim da je dogovor postignut jer ni zahtevi iz maja nisu ispunjeni. U maju je potpisano da će gorivo biti bez akcize, na svim benzinskim pumpama, međutim ovde se i dalje govori o refakciji i delu refakcija. Ono što je u maju potpisano i dalje nam se uzima, poljoprivrednici nisu zadovoljni. Mi ćemo do nedelje, 26. novembra pokazati znak dobre volje i čekaćemo sa traktorima strpljivo, sa strane puteva. Međutim to je samo gest dobre volje kako bismo pokazali da smo razumni i da samo tražimo ono što je naše, a to je gorivo bez akcize na svim benzinskim pumpama i uređenje tržišta – kaže Miroslav Matković, predsednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Subotice i dodaje da ono što na sastanku jeste ponuđeno je jednostavnija procedura kojom će poljoprivredna gazdinstva i zadruge moći da rade izvoz proizvoda i terminsku prodaju.

Jedna od ponuda sa sastanka bila je niža cena goriva od 01. januara 2024. godine, na pumpama NIS-a, uz poljoprivrednu agro karticu, gde bi gorivo ratarima bilo umanjeno za 50 dinara po litru, sa 179 na 129 dinara, povraćajem akcize. Takođe je ponuđeno smanjenje iznosa za odvodnjavanje u 2023. godini za 50 odsto i potpuno ukidanje ove naknade u 2024. godini, kao i uređenje tržišta terminske prodaje.

Obećano je i da će direktna davanja po hektaru biti 18.000 dinara za ratarske kulture, a drugih 17.000 se planira kroz sertifikovano seme gde opet ostaje nedoumica da li to važi samo za pšenicu ili i za ostale kulture poput kukuruza, soje i suncokreta. Ukoliko dodatak bude važio samo za sertifikovanu, a ne i za merkantilnu pšenicu, ponovo nismo ništa postigli. Jako puno privrednika, oko 90% je zasejalo tavansku tj. merkantilnu pšenicu što predstavlja problem jer onda na drugu subvenciju od 17.000 nećemo imati pravo. Pri tom, kuće koje prodaju sertifikovanu pšenicu mogu opet da podignu njenu cenu. Pokušali smo premijerki da obrazložimo da je poljoprivredniku jako potrebno da ima keš i da se ne zadužuje jer je već previše zadužen. Srpski seljak mora da se rastereti kako bi mogao da sastavi jednu proizvodnu godinu. Svega 10% poljoprivrednika koristi sertifikovano seme jer je ono četiri puta skuplje od merkantilnog, ne isplati nam se – poručuje Matković u izjavi „LovaLova“ portal.

Predsednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Subotice poručuje da se svaki sastanak sa Vladom završava bez zaključka i rešenja koja se primenjuju.

Mi samo tražimo ono što nam pripada i žalosno je što to na ovakav način moramo tražiti. Ponovo smo na čekanju, a ne na rešavanju problema. Pokazujemo gest dobre volje, bez ulepšavanja i dodatne priče, jako je žalosno da srpski seljak na ovaj način mora da pokaže svoje nezadovoljstvo, ali tako je, ovo je jedini način. Protest nema nikakve veze sa politikom, mi se ograđujemo od politike i ne treba nam nikakva opozicija da se slika sa nama i da nam daje podršku – naglašava Matković i dodaje da problematika plavog dizela u Srbiji traje već 12 godina dok primera radi, ratari u Republici Srpskoj, koja takođe nije članica EU, imaju plavi dizel čija je cena 1,37 evra, a cena goriva umanjuje se direktno na pumpama, za čega se i poljoprivrednici Srbije zalažu.

– Problem je što naš seljak u celosti mora da sakupi pare za gorivo pa mu se umanjenje tek naknadno priznaje. Mi tražimo da gorivo bude umanjeno direktno na pumpi jer nam tada treba manje novca da bi ga kupili – zaključuje Miroslav Matković, predsednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Subotice.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio