Protesti poljoprivrednika širom Srbije

Juče, 13. novembra otpočeli su protesti poljoprivrednika širom cele Srbije, a svoje nezadovoljstvo izrazili su i zemljoradnici i stočari iz Subotice, protestnom vožnjom kod Starog Žednika.

Mislim da bi plavog dizela moralo biti na svakoj pumpi da možemo da tankujemo sa umanjenjem jer ljudi nemaju para i u gadnom su problemu, cene naših proizvoda su jako niske, veštačko đubrivo, hemija i seme su skupi pa bi naše zahteve Ministarstvo trebalo što hitnije da sprovede. Što se tiče tržišta žitarica, sve bi trebalo da se reguliše u skladu sa Zakonom o robnim berzama, da nismo više u sitauciji da kukuruz bude 15 dinara, žito 18, 19 dinara, a kifla u prodavnici 50 dinara – izjavio je Marko Gabrić ispred Udruženja poljoprivrednih proizvođača, inače poljoprivrednik iz Starog Žednika i dodao da je u protestnoj vožnji učestvalo oko 80 traktora, kao i da se protestna vožnja može očekivati i u narednim danima.

Učešće u protestu uzeli su poljoprivrednici Starog Žednika, Đurđina, Male Bosne, Tavankuta Ljutova, Klise, Bikova i iz Subotice.

Nismo tu da budemo političari, mi smo tu da tražimo ono što nama pripada, a blokade su moguće do ispunjenja zahteva. Mi smo izneli svoje zahteve i sporazum potpisali u maju, vlada to do sada nije ispunila. Što se tiče zahteva za 2024. godinu, tu možemo pregovarati – izjavio je Gabrić i dodao da bi se na listi zahteva za narednu godinu mogli naći predlozi da cena po hektaru bude 35 dinara, da krediti za refinansiranje budu sa kamatom od 1%, da premija po litri mleka bude 19 dinara, kao i da premija po mlečnoj i priplodnoj kravi bude 40.000, a 100.000 jednokratno za prelazak iz junice u kravu.

Protesti su organizovani od strane Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, Saveza udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženja poljoprivrednika Aradac.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio