Šahisti Srbije prvaci Evrope

Šahisti Srbije postali su prvaci Evrope u šahu, a ovaj sjajan uspeh srpski momci postigli su posle trijumfa u poslednjem kolu nad selekcijom Grčke od 3:1. Dame su poražene istim rezultatom od Azerbejdžanki i zauzele su osmo mesto. Ovo je prva medalja sa velikih ekipnih takmičenja za srpski šah još od 1989. godine kada je muški tim Jugoslavije osvojio srebrnu medalju na prvenstvu sveta u Lucernu.

Prvi put zastava Srbije vijorila se na pobedničkom postolju jednog ekipnog seniorskog takmičenja od osamostaljenja države 2006. godine. Veliki uspeh ostvarili su Aleksandar Predke, Aleksej Sarana, Aleksandar Indjić, Robert Markuš i Velimir Ivić. Selektor je Miodrag Perunović, a trener reprezentacije Miloš Perunović. Srebro je pripalo Nemačkoj reprezentaciji koja je, kao i Srbia sakupila 15 bodova, ali je po dodatnim kriterijumima bila slabija od našeg nacionalnog tima, dok je bronza pripala selekciji Jermenije. Dame su u poslednjem kolu bila veoma blizu medalje, ali su izgubile od objektivno jače reprezentacije Azerbejdžana sa 3:1. Šampionke Evrope postale su šahistkinje Bugarske, srebro je otišlo u Azerbejdžan, dok su se bronzom okitile Francuskinje.

Pojedinačne medalje po tablama osvojili su, u kategoriji žena, 1. tabla, Teodora Injac koja se okitila zlatom, bap kao i Tijana Mandura, u kategoriji žene, rezerva. U muškoj konkurenciji, zlato su osvojili Aleksej Sarana, 2. tabla i Velimir Ivić, rezerva dok se bronzom okitio Robert Markuš u kategoriji 4. tabla.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio