150 godina dinara

Dvanaestog decembra 1873. godine, u Srbiji je uveden dinar kao novčana jedinica, čime je otklonjen monetarni haos i upotreba više od 40 vrsta tuđeg metalnog novca – dukata, forinti, talira. Srebrni novčići u apoenima od 50 para, jednog i dva dinara iskovani su dve godine kasnije, a na prednjoj strani stajao je lik kneza Milana Obrenovića. Osim dinara, predlagano je ime franak, srbljak, stoparac i drugi ali je ipak izabran latinsko – rimski naziv.

Prva papirna novčanica napravljena je 1876. tokom Srpsko-turskog rata, ali je praktična primena papirnog novca usledila je tek 1884. kada je odštampana prva novčanica od sto dinara. Dinar kakav danas poznajemo nastao je 2003. godine i zvanična je valuta Republike Srbije. Njegova međunarodna oznaka je RSD, a šifra valute je 941. Na sadašnjim novčanicama i kovanom novcu su prikazani portreti ljudi značajnih za istoriju Srbije, Narodne banke Srbije i srpski spomenici kulture.

Na 10 dinara nalazi se lik Vuka Karadžića, reformatora srpskog jezika i sakupljača srpskih narodnih umotvorina,  novčanica od 20 dinara nosi lik Petra II Petrovića Njegoša, srpskog književnika, verskog i svetovnog poglavara Crne Gore, a na novčanici od 50 dinara oslikava se lik Stevana Mokranjca, srpskog kompozitora. Na plavoj novčanici od 100 dinara je lik Nikole Tesle, srpskog naučnika, a novčanicu od 200 dinara krasi lik Nadežde Petrović, srpske likovne umetnice.

Slika Jovana Cvijića, srpskog naučnika nalazi se na novčanici od 500 dinara, popularnu “crvenu”, novčanicu od 1000 dinara ulepšava lik Đorđa Vajferta, srpskog industrijalca i najpoznatijeg guvernera Narodne banke Srbije, dok na novčanici od 2.000 dinara stoji lik Milutina Milankovića, srpskog naučnika. Najveća novčanica nosi vrednost od 5.000 dinara, a sa prednje strane predstavlja lik Slobodana Jovanovića, jednog od najvećih srpskih političara i državnika 20. veka.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio