Dvoje putnika da u prtljagu prokrijumčare kubanske cigare i cigarilose

Carinici su 18. decembra 2023. godine na aerodromu Nikola Tesla, u saradnji sa policijom, sprečili dvoje putnika da u prtljagu prokrijumčare kubanske cigare i cigarilose, čija je vrednost procenjena na preko 20 miliona dinara.

Oba pokušaja krijumčarenja otkrivena su u zelenom kontrolnom prolazu, namenjenom onima koji nemaju ništa za prijavljivanje, tokom detaljne kontrole prtljaga putnika koji su noćas doputovali iz Havane. Carinici su radi kontrole najpre zaustavili 46-godišnju putnicu, koja se nakon preuzimanja čekiranog prtljaga mirno uputila ka aerodromskom izlazu, rekavši da nema ništa da prijavi sem ličnog prtljaga. Kada su njena dva kofera pregledana na skeneru, bilo je jasno da se u njima ne nalaze lične stvari, već da su dupke puni kubanskim cigarama. Detaljnom kontrolom utvrđeno je da se radi o preko 5.000 cigarilosa i 650 cigara, čija je vrednost procenjena na više od 11 miliona dinara. Potom je u zelenom kontrolnom prolazu zaustavljen i 44-godišnji putnik, koji je putovao istim letom, a u čijim koferima je pronađeno 4.900 kubanskih cigarilosa i 723 cigara, vrednih skoro devet miliona dinara. Ukupno je zaplenjeno gotovo 10.000 kubanskih cigarilosa “Embajador 1987“, “Cohiba Maestro“, “H Upmann 25 Magnum“, “Montecristo Club 20“ i drugih proizvođača, kao i 1.373 cigara, među kojima su “Cohiba Behike 52“, “Cohiba Siglo 6“, “Cohiba 2014 Limitade“ i druge poznate kubanske robne marke. Upitani zbog čega nisu prijavili robu na ulasku u zemlju, oboje su odgovorili da nisu znali da to treba da učine jer su ih poneli rođacima i prijateljima na poklon. Podsećamo putnike da pokloni nisu izuzeti od prijavljivanja, jer je takođe reč o robi za koju su jasno propisani kako količinski, tako i vrednosni limiti.

Detaljne informacije o aktualenim propisima dostupne su na sajtu Uprave carina u brošuri „VODIČ ZA PUTNIKE“ Sve cigare i cigarilosi su privremeno zadržani, a protiv putnika u čijim su koferima oni otkriveni, biće pokrenuti odgovarajući postupci u skladu sa zakonom.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio