Izložba fotografija polaznika kursa na Otvorenom univerzitetu

U Galeriji Otvorenog univerziteta juče, 18. decembra ljubitelji umetnosti i fotografije imali su priliku da zavire u svet vizuelnih priča na svečanom otvaranju Izložbe fotografija polaznika kursa za fotografe, koji vodi istaknuti subotički fotograf Damir Vujković. Trinaest polaznika kursa izložilo je svoja dela, oko 80 fotografija koje su nastale kao plod dvomesečnog kursa na Otvorenom univerzitetu.

– U pitanju je kurs za početnike na kojem se uči o osnovama fotografije, istoriji fotografije, teoriji svetla, kadriranju, postprodukciji i mnogim drugim stvarima. To je početni deo nakon kojeg polaznici moraju sami da se razvijaju. Fotografija je kreativan proces i tu moraš sebe da istražiš. Tog sam stava da ako se na istom događaju pojavi deset fotografa, svaki od njih će napraviti drugačiji kadar i videće stvari drugačije. U tome leži lepota fotografije kao profesije – poručuje Damir Vujković, naglašavajući da pored kursa i škole za fotografe, Subotica ima stalan potencijal da bude rasadnik kvalitetnih fotografa.

Nakon 20 godina rada i isto toliko kilometara utrošenog filma, Vujković kaže da je sasvim logično bilo da svoj razvojni put nastavi tako što će, kao predavač da širi i prenosi svoje stečeno znanje i iskustvo.

– Nije mi to zahtevno jer ljudi postavljaju puno pitanja i lako mi je komunicirati sa onima koji žele da nauče. Mislim da su se svi dobro pokazali, to govore i fotografije na ovoj izložbi, potpuno su naučili ono što smo radili. Sada im predstoji da se individualno razvijaju, svako u svom pravcu – objašnjava Vujković i kaže da su razlozi zbog koji neko želi da postane fotograf različiti. Pojedini žele da im fotografisanje bude hobi ali uvek ima i onih koji žele da znaju više kako bi i sami postali uspešni fotografi.

– Danas se ovaj zanat mnogo lakše uči, sada je fotografija demistifikovana. Nekada su fotografi bili mađioničari, naučnici koji su nešto radili u laboratoriji, razvijao se crno beli film pod okriljem svetla crvene sijalice. Više to nije tako jer se danas može fotografisati i uz pomoć pametnih telefona. Međutim, fotografija je i dalje u velikoj ekspanziji i ona i dalje ima istu snagu da priča priču. Promenila se samo brzina, sada informacija traje po nekoliko sekundi ili minuta, a nekada smo morali da čekamo jutro ne bi li prelistali najnovije izdanje novina – zaključuje Vujković.

Prema njegovim rečima, na izložbi je zastupljeno više tema, a najbitnije od svega je da svaka tema bude jasna i obrađena.

-Najvažnije je dobro uraditi kadar, zaigrati se crno belom fotografijom, dobro koristiti svetlo i na osnovu svega toga ispričati priču o nekoj osobi ili događaju u deset fotografija. Ponosan sam kada vidim sve fotografije” – poručuje Damir Vujković, a koju su priču ispričali polaznici njegovog kursa, možete da pogledate ukoliko posetite Galeruju Otvorenog univerziteta.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio