Najzastupljnija registrovana vozila su dizelaši

Republički zavod za statistuku objavio je podatak da su, od ukupnog broja prvi put registrovanih drumskih motornih i priključnih vozila tokom trećeg kvartala 2023. godine, proizvedenih 2023. godine, u odnosu na ukupan broj registrovanih vozila, najzastupljenija priključna vozila (58,9%), dok je novih putničkih automobila najmanje (15,3%).

Tokom III kvartala 2023. godine može se uočiti porast broja prvi put registrovanih motocikala, priključnih vozila, poljoprivrednih traktora, mopeda i teretnih vozila, dok druga drumska motorna vozila beleže pad. Najbrojnije marke proizvođača motornih vozila su: Volkswagen, Audi, Opel, Peugeot i Renault. Na osnovu rezultata moguće je zaključiti da su najzastupljenija teretna vozila do 999 kg nosivosti, kao i da najveći broj ovih vozila koristi dizel kao pogonsko gorivo.

Prema podacima Republičkog zavoda ua statistiku, ukupan broj putničkih motornih vozila koja su ušla u Republiku Srbiju u trećem kvartalu 2023. godine manji je za 0,3% u odnosu na isti period prethodne godine. Domaćih vozila je manje za 1,3%, dok je stranih vozila više za 0,2%. Od vozila sa stranom registracijom najviše ih je sa registracijom Nemačke, 6,6%, zatim Mađarske, 4,8%, i Austrije, 4,2%. Izlaz putničkih motornih vozila iz Republike Srbije veći je za 1,7% u odnosu na isti period 2022. godine. Broj vozila s domaćom registracijom u izlazu je manji za 1,5%, dok je u istom periodu izlaz vozila sa stranom registracijom veći za 3,6%. Najbrojnija su vozila sa registracijom Nemačke, sa učešćem od 7,2%, a zatim slede vozila sa registracijom Mađarske, sa učešćem od 6,0%, i Austrije, sa učešćem od 4,8%.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio