Obeleženo 102 godine postojanja NSZ-a

Nacionalna služba za zapošljavanje je na svečanosti održanoj 22. decembra u Privrednoj komori Srbije u Beogradu obeležila 102. godišnjicu svog postojanja i rada kao institucije. Tom prilikom, predstavnici Službe dodelili su priznanja i zahvalnice zaslužnim socijalnim partnerima koji su u 2023. godini dali najveći doprinos u oblasti politike zapošljavanja. Proslavi Dana NSZ prisustvovali su predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici gradova i opština, predsednik i članovi Upravnog odbora NSZ, predstavnici Privredne komore, poslodavaca i sindikata, udruženja građana i medija.

– Svi indikatori koji se odnose na tržište rada u Republici Srbiji potvrđuju ne samo punu stabilnost, već i nastavak pozitivnih kretanja u ovoj oblasti. Stopa nezaposlenosti je 9,0%, stopa zaposlenosti 50.7 %, a na evidenciji NSZ je 386.000 nezaposlenih, što je istorijski minimum. Smanjenje nezaposlenosti je u direktnoj vezi sa povećanjem zaposlenosti, a ako uporedimo i nominalni i realni rast prosečne plate, zaključak je da je došlo ne samo do kvantiteta, nego i do rasta kvaliteta zapošljavanja – poručio je Martinović i podsetio da je za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja ove godine izdvojeno 6 milijardi i 850 miliona dinara, zahvaljujući čemu je u direktne finansijske mere uključeno blizu 18.000 nezaposlenih, od čega 2.000 osoba sa invaliditetom.

Za sledeću godinu planiran je još viši iznos za ove namene, ukupno  7 milijardi i 750 miliona dinara. Ovde moramo istaći i značajnu ulogu gotovo svih lokanih samuprava, ali i AP Vojvodine, koji iz svojih budžeta izdvajaju dodatna sredstva za realizaciju lokalnih i regionalnih planova zapošljavanja, koja su i ove i sledeće godine planirana u iznosu od 900 miliona dinara – naveo je Martinović i dodao da su poverenje i partnerstvo od najvećeg značaja za NSZ.

Govoreći o transformaciji NSZ, Martinović je rekao da se intenzivno radi na modernizaciji i digitalizaciji usluga. Pored prethodno kreiranih platformi za onlajn obuke za preduzetništvo i aktivno traženje posla, objasnio je on, nedavno je aktivirana i specijalizovana platforma preko koje su već održana dva virtuelna sajma zapošljavanja.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio