Održana 42. sednica Skupštine grada, polemika oko budžeta za 2024. godinu

Odbornici gradskog parlamenta zasedali su danas, 21. decembra na 42. redovnoj sednici Skupštini Grada Subotica, a najviše pažnje privukla je prva tačka, odnosno usvajanje Odluke o budžetu Grada Subotice za narednu, 2024. godinu. Sa 53 glasa za i četiri glasa protiv usvojen je budžet u iznosu od 10.376.000.000 dinara, što je za 9,36 odsto veći obim od rebalansa budžeta koji je nedavno usvojen za 2023. godinu. Iako je okarakterisano da je naredni, istorijski budžet razvojne prirode, pojedini odbornici smatrali su suprotno. Naime, 2,6 milijardi dinara odnosno 26 odsto budžeta namenjeno je realizaciji investicija poput izgradnje ambulante na Paliću – 103 miliona dinara, rekonstrukciji vrtića – „Mandarina“ i „Sanda Marjanović“ – 207,5 miliona dinara, završetku rekonstrukcije i izgradnje centralne kuhinje PU „Naša radost“ – 56,5 miliona dinara, plus 54 miliona za njeno opremanje, potom 15,5 miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za Ledenu dvoranu, i 30 miliona dinara za prvu fazu radova na sanaciji i rekultivaciji deponije Aleksandrovačka bara. Međutim, čak 1,7 milijardi dinara odlazi na nastavak radova 8-2 faze rekonstrukcije i izgradnje zgrade Narodnog pozorišta.

– „Mislili smo da će pozorište biti završeno, a cifru od 1,7 milijardi dinara, što je blizu 15 miliona evra ne znam kako da komentarišem. Navodno je do sada upotrebljeno 28 miliona evra za izgradnju pozorišta, a sa zadnjom tranšom od 15 miliona, jedino nam ostaje nada da to biti dovoljno i da će pozorište, nakon 15 godina biti završeno. To je džin u centru grada koji se uopšte ne uklapa u arhitekturu Subotice i stil koji vlada, a to je austro-ugarska secesija. Svi beže od osnivačkih prava, niko ne želi da ih preuzme, ni Grad ni Pokrajina ni Republika, pa izgleda da će održavanje toga objekta, električna energija, grejanje i sve ostalo koštati enormno i ne zna se odakle će se to pokrivati“ – poručio je Miroslav Milojević, šef odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu, i tom prilikom podsetio da je, pre 15 godina, kada je započeta izgradnja nove pozorišne zgrade, više hiljada Subotičana potpisalo peticiju da se stara zgrada ne ruši ali je tada, prema njegovim rečima, Savez vojvođanskih Mađara ipak učinio suprotno pa je jedva zadržan prednji deo zgrade, dok je u ostatku sagrađen „betonski, kvadratni monstrum“.

Dok vlast poručuje da je budžet za narednu godinu istorijski i razvojni jer je četvrtina sredstava odvojena za investicije, predstavnik odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu smatra suprotno.

– „Osim pozorišta ništa drugo se neće raditi. Osim pozorišta imamo i centralnu kuhinju koja se gradi kao Skadar na Bojani, to je 110 miliona, za Regionalnu deponiju izdvojeno je 106 miliona i čuli smo da ona nikada ćene biti profitabilna iako svugde u svetu deponije ostvaruju profit. Građena je po zastareloj italijanskoj tehnologiji, a ne po modernoj. Tu je i Subotica trans sa 334 miliona dinara, videli smo u prethodnom periodu šta se sve dešavalo u Subotica transu ali i dalje svi ćute“ – rekao je Miroslav Milojević, koji je ipak pozdravio izgradnju obdaništa Mandarina, kao i izgradnju Ledene dvorane za hokej i umetničko klizanje koja, prema njegovom mišljenju, u Suboticu stiže 50 godina prekasno.

– „Jedna Subotica, kao moderan srednje-evropki grad tek sada dobija dvoranu, a mnoga sela u Mađarskoj imaju zatvorena klizališta koja rade i preko leta“ – zaključio je šef odbodničke grupe Pokret za građansku Suboticu.

Zamenik gradonačelnika Subotice, Imre Kern, izneo je svoje viđenje o budžetu za narednu, 2024. godinu.

– „Ovo je istorijski budžet jer smo prvi put smo prešli 10 milijardi dinara. Mi svake godine na vrlo realnim osnovama planiramo povećanje budžeta, ovo je četvrti budžet koji je ova lokalna samouprava izradila. To je optimistički budžet sa realnim osnovama i zato imamo primer da je ovogodišnje ostvarenje budžeta u odnosu na rebalansni predviđen iznos preko 95 odsto“ – poručio je Kern.

Kada je u pitanju završetak izgradnje zgrade Narodnog pozorišta, zamenik gradonačelnika Subotice poručio je sledeće:

– „Ovim sredstvima biće završen najveći deo pozorišne zgrade, osim jedne sale, koncertne dvorane, koja je predviđena za naredni period. Lično mislim da treba nekoliko meseci da se to sve završi iako su radovi već u toku, pre svgea jer su to zanatski radovi. Postavlja se pitanje zašto toliko košta pozorište? Prvi razlog je to što je zgrada građena jako dugo godina i neki radovi koji su rađeni pre par godina morali su da se preispitaju i na drugačiji način da se odrade. Drugi razlog je to što neke stvari u projektnoj dokumentaciji nisu na adekvatan način predviđene i morali smo to korigovati, ta dva razloga zahtevala su određena sredstva. Nama kao građanima je interes da što pre vidimo predstave u Narodnom pozorištu, lično očekujem da će to biti, ako ne pre, onda od sledeće pozorišne sezone“ – ocenio je Kern nakon skupštinske sednice.

Od ostalih investicija predviđenih budžetom, zamenik gradonačelnika Subotice Imre Kern naveo je da će i u narednoj godina deo ulica Subotice, u dužini od 10 kilometara, biti izgrađen ili renoviran sa struganim asfaltom.

„Najveći problem grada i prigradskih, naročito obodnih naselja poput Novog Sela,  Peščare, Zorke, Makove Sedmice i Železničkog naselja su neregulisane ulice i „stihijska gradnja“ koja se dešavala 90-ih, 80-tih i 70-tih godina kada su svi kupovali placeve, ne računajući da li će se tamo moći jednog dana otvoriti ulica i provući infrastrukltura. Ne možemo raditi investicije nigde gde je ulica ili jedan njen deo u privatnom vlasništvu, to se prvo mora srediti“ – naglasio je Kern.

Ovaj proces je, prema njegovom mišljenju veoma dug i za njegovo rešavanje trebaće 20 pa i 30 godina, a ukoliko bi se građani odrekli svojih imovina u okviru ulica, onda bi se i ulice lakše sređivale.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio