Preparirani Evropski jelen predmet meseca u Gradskom muzeju Subotica

Predmet meseca Gradskog muzeja Subotica je igzibit preparirani Evropski jelen. Evropski jelen, obični jelen ili crveni jelen je šumska životinja iz porodice vitorogih preživara.

U ovim krajevima su se delovi parogova jelena još u praistoriji koristili za izradu različitih predmeta. Neki oblik obožavanja i pridavanja magijskih moći jelenu oduvek je bio sastavni deo mitologija i kultura mnogih naroda, poput kelta, grka, nordiijaca, kao i u hrišćanstvu. Parogovi jelena su u srpskom narodu, zbog svog sezonskog obnavljanja, postali simbol koji ujedinjuje smrt, ponovo rađanje, vaskrsenje i besmrtnost. Tako da i dan danas u Banatu i istočnoj Srbiji, naime postoje običaji na Badnje veče i na Mali Božić, 14. januara, prilikom kojih se mladi ljudi maskiraju i nose na štapu, tzv. klocalicu, masku sa glavom i parogovima jelena, ispod koje su privezani zvonce i šarene trake. Jelen se smatra htonskim božanstvom, odnosno gospodari dušama umrlih i zato se njegovo postojanje vezuje za dane u godini posvećene pokojnim predacima.

U mađarskoj mitologiji poznata je priča o čudesno lepoj košuti koju su neuspešno pokušali da ulove braća Hunor i Magor. Tragajući za njom dospeli su u Karpatski basen i pošto im se tamo dopalo da žive, ostali su tu i tako se na tom prostoru naselio mađarski narod. Evropski jelen je deo prirodnjačke zbirke Gradskog muzeja Subotica i može se videti na trenutnoj izložbi Akvizicije Gradskog muzeja Subotica (2014–2023).

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio