Za dve godine diplomirala na dva fakulteta

Dvadesetogodišnja Anđela Lazarević iz Peći, nije imala lako detinjstvo. Sa roditeljima je, nakon bombardovanja 1999. godine, izbegla sa Kosova u Francusku, a još kao devojčica sanjala je da će postati uspešan lekar. Bilo bi netačno reći da joj se ovaj san ostvario, ostvarila ga je Anđela sama, svojim vrednim radom u učenjem. Zapravo, ostvarila je mnogo više od toga.

Anđela je ove godine uspela da završi dva fakulteta u Francuskoj, u Nansiju. Upisala je medicinu ali je konkurisala i na fizici i hemiji, za svaki slučaj. Nakon što je primljena na oba fakulteta, Anđela nije želela da prokocka svoje prilike, pa je odlučila da će završiti oba, i to ne za četiri već za dve godine. Ujutru i tokom dana boravila bi na predavanjima, a učila je, kako kaže, isključivo noću, nakon ponoći, posle večere i malo odmora. Za društvo, izlaske i momke nije imala vremena, samo za poneki film ili knjigu. Ali učenje se isplatilo pa je za samo dve godine, Anđela Lazarević diplomirtala na oba fakulteta. I ne samo to, od 1470 studenata na fakultetu za medicinu u Nansiju, mlada Srpkinja je izabrana za najboljeg studenta generacije. Od Francuske ali i od Švajcarske, Anđeli je ponuđena stipendija, a ona se ipak odlučila za Švajcarski grad Lozanu gde će od naredne, 2024. godine biti specijalizant na kardio–vaskularnoj hirurgiji.

Studije traju šest godina ali Anđela poručuje da ih jedva čeka jer je, kako kaže, uz dobru organizaciju sve moguće. Iako i dalje živi u Francuskoj, Anđela svake godine poseti i Srbiju, pre svega Vrnjačku Banju koja joj je posebno draga.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio