365 dana bez duvana

Nacionalni dan bez duvana se u Srbiji obeležava više od dve decenije. Ovogodišnji slogan je „365 dana bez duvana!“ Ovom temom skreće se pažnja na značaj prevencije upotrebe, kao i izlaganja dimu i aerosolu duvanskih i nikotinskih proizvoda zbog štetnih posledica po zdravlje. Posebno je važno zaštititi mlade od agresivnog marketinga duvanske industrije, sprečiti rano eksperimentisanje i započinjanje korišćenja novih duvanskih i nikotinskih proizvoda u periodu adolescencije. Broj pušača u svetu opada zbog primene mera kontrole duvana, pre svega u razvijenim zemljama sveta. I pored svih dokaza o štetnosti ovih proizvoda danas u svetu puši preko 1 milijarde ljudi, a u Srbiji oko 2,5 miliona odraslih. Godišnje u svetu zbog duvana umre oko 8 miliona ljudi, a u Srbiji pre vremena umre 15.000 ljudi. Rezultati istraživanja zdravlja stanovništva u Srbiji iz 2019. godine pokazuju da je skoro trećina odraslih korisnik nekog duvanskog proizvoda, uključujući i zagrevane duvanske proizvode. Nakon perioda pada učestalosti pušenja kod odraslih, noviji podaci sugerišu ponovni porast pušenja u Srbiji. Zabrinjava podatak da raste broj korisnika novih duvanskih/nikotinskih proizvoda. Samo 30,1% pušača su dobili savete zdravstvenih radnika da prestanu da puše.

Posebno brine podatak da raste broj korisnika novih proizvoda među mladima. Prema rezultatima istraživanja o ponašanju dece školskog uzrasta u Srbiji (2022.) deca još u osnovnoj školi započinju sa eksperimentisanjem. U VII razredu osnovne škole 17% dečaka i 20% devojčica su probali elektronsku cigaretu, a u I razredu srednje škole 31% dečaka i 30% devojčica. Među učenicima I razreda srednje škole procenat korisnika e-cigarete je veći nego pušača cigareta, 19,9% naspram 18,1%. Brine i visoka izloženost dimu i aerosolu duvanskih/nikotinskih proizvoda u ugostiteljskim objektima, kao i u drugim zatvorenim prostorima. Prisustvo velikog broja toksičnih, štetnih i kancerogenih materija u duvanskim i nikotinskim proizvodima jesu pretnja za svaku osobu bez obzira na pol, uzrast, rasu, kulturni ili obrazovani nivo. Upotreba duvana i nikotina dovodi do zavisnosti, patnje, bolesti i prevremene smrti. Izlaganje aerosolu duvanskih/nikotinskih proizvoda dovodi do akutnih iritacija sluznica i upala, a mikronske čestice iz aerosola direktno prodiru u pluća i krvotok.

Duvanska industrija koristi prikrivene i manipulativne tehnike kako bi reklamirala i plasirala nove duvanske/nikotinske proizvode prikazujući ih kao „bezbednije od cigareta“ ili kao „sredstvo za prestanak pušenja“. Svetska zdravstvena organizacija upozorava da ne postoje bezbedni niti „manje šteni“ duvanski i nikotinski proizvodi, bezbedan način i nivo korišćenja duvanskih i nikotinskih proizvoda, kao ni siguran nivo izlaganja njihovom dimu/aerosolu. Duvan i nikotin su podjednako opasni po zdravlje i dovode do zavisnosti i kada su maskirani “sa punim ukusom”, “organske cigarete”, “bez aditiva” ili sa ukusom voća, čokolade ili mente ili se plasiraju kao “manje štetni proizvodi”. Život bez duvana i nikotina je jedini pravi izbor – 365 dana bez duvana! Ako već razmišljate da bi bilo dobro da prestanete da pušite ili se već duže vreme dvoumite kada i kako da započnete, savetujemo da prvo sagledate svoje lične motive i kapacitete, kao i da prepoznate prepreke koje vas čekaju u procesu odvikavanja od pušenja. Stručnu podršku i pomoć možete dobiti kod svog lekara ili u Savetovalištu za odvikavanje od pušenja.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio