Apel MUP-a za bezbednu grejnu sezonu

Period od početka pa sve do kraja grejne sezone, karakteriše povećanje broj požara na građevinskim objektima. Razlog tome su neispravni ili neočišćeni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja peći na čvrsta goriva, ostavljanje uključenih grejalica bez nadzora, ostavljanje odeće ili drugih zapaljivih predmeta u blizini peći ili grejalica, preopterećenje elektro-instalacija i neispravni električni uređaji. Svi ovi uzroci mogu se svrstati u ljudski faktor, odnosno nepažnju ili nemar.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sektor za vanredne situacije apeluje na sve naše građane da budu odgovorni i prema sebi, svojim porodicama i svojim komšijama – da provere ispravnost svojih dimnjaka i peći na čvrsto gorivo, da ne ostavljaju  uključene grejalice bez nadzora, da ne preopterećuju elektroinstalaciju, da udalje nameštaj i drugi gorivi materijal od grejnih tela.

– Takođe, apelujemo na naše građane da obrate pažnju i na sledeće mere bezbednosti tokom grejne sezone, da ne odlagažu pepeo u plastične kontejnere i u blizini gorivog materijala,da ne ostavljaju malu decu bez nadzora u prostoriji sa šporetom ili pećima koje imaju ložište na čvrsto gorivo  ili električnom grejalicom i da ne ostavljaju uključene električne uređaje bez nadzora, tj isključite električne uređaje nakon izlaska iz kuće – poručuju iz Sektora za vanredne situacije i dodaju da, u slučaju da primete požar u građevinskim objektima, odmah o tome obavestite vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193 i slušate savete vatrogasaca – spasilaca.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio