Danas potpisan Memorandum o saradnji ministarstava zdravlja Srbije i Rusije

Ministarka zdravlja u Vladi Republike Srbije Danica Grujičić i ministar zdravlja Ruske Federacije Mihail Muraško potpisali su danas, 29. januara Memorandum o saradnji, koji će učvrstiti odnose zdravstvenih sistema dveju zemalja i otvoriti prostor za nove vidove saradnje. Potpisivanje Memoranduma, kojem je prethodio bilateralni sastanak dvaju ministara, obavljeno je u Palati Srbija, u prisustvu ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan-Harčenka.

Grujičić je navela da ovaj dokument obuhvata različite pravce saradnje, među kojima je najvažnija razmena iskustava u oblasti onkologije, dečjeg zdravstva i kardiologije. Rusija je već ušla u 22. vek kada je u pitanju nuklearna medicina, ukazala je ona i izrazila očekivanje da će ta praksa zaživeti i u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Ministarka je napomenula da su stručnjaci iz Srbije boravili u Rusiji kako bi učestvovali na sastancima u vezi sa javnim zdravljem, prevencijom infektivnih bolesti, poboljšanjem rezultata u lečenju nedonoščadi, te da su bili zadivljeni načinom rada ruskih stručnjaka. Grujičić je dodala da bi neke organizacione stvari iz sistema zdravstvene zaštite Rusije trebalo primeniti u našem sistemu, na čemu će Ministarstvo zdravlja intenzivno raditi.

Muraško je objasnio da je cilj posete delegacije Ministarstva zdravlja Rusije razmena iskustava sa Srbijom u oblasti tehnologije i zaštite zdravstva, kako bi se produžio životni vek čoveka. Ruski ministar je poručio da nas je pandemija naučila da je komunikacija između zemalja važna, a da je cilj da radimo na održivosti zdravstva i da razrađujemo uvođenje novih metoda lečenja i tehnologija za terapiju. Prema njegovim rečima, vidljivo je ulaganje u zdravstvo u Srbiji, što omogućava da svi saradnici u toj sferi postižu veće rezultate, koji se odnose na očuvanje života i zdravlja ljudi.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio