Dva veka od rođenja Branka Radičevića

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković najavila je danas u Novom Sadu da je u planu da cela 2024. godina bude posvećena sećanju na Branka Radičevića, i to ne samo u Sremskim Karlovcima, već i u čitavoj Srbiji, u cilju podsećanja na veličinu lika i dela jednog od najznamenitijih srpskih književnika.

Na sednici Organizacionog odbora za obeležavanje 200 godina od rođenja Branka Radičevića, koja je održana u Pokrajinskoj vladi u Novom Sadu, naglašeno je da učešće najznačajnijih institucija i ustanova potvrđuje koliko se značajno pristupa pripremi i realizaciji aktivnosti u čast tog velikana naše književnosti.

Predsednik Pokrajinske vlade i predsednik Organizacionog odbora Igor Mirović rekao je da je Pokrajinska vlada podržala inicijativu Karlovačke gimnazije za obeležavanje važnog jubileja, imajući u vidu značaj Branka Radičevića za našu književnost, umetnost, ali i njegov simbolički značaj za naš narod.

Branko Radičević, jedan od najznačajnijih pesnika srpskog romantizma, rođen je 1824. godine u Slavonskom Brodu, a umro je 1853. godine u Beču. Školovao se u Zemunu, Sremskim Karlovcima, Temišvaru i Beču. Sremski Karlovci, Karlovačka gimnazija i Stražilovo zauzimaju posebno mesto u Brankovoj poeziji, pa su otuda pesnikovi posmrtni ostaci i preneti na Stražilovo pre 140 godina.

Ove godine, po prvi put biće uređena staza od Stražilova do Brankovog groba, za šta je Pokrajinska vlada izdvojila 45 miliona dinara.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio