Ekskluziva sa Svetosavskog bala

“Svetosavska nedelja” Srpskog kulturnog centra “Sveti Sava”, zadužbina “Dušana Radića” trajala je od nedelje, 21. do subote, 27. januara. Velik broj gostiju i raznovrsnih programa poput izložbe slike, književnih i muzičkih večeri obeležili su i ovu nedelju posvećenu prvom srpskom arhiepiskopu, Svetom Savi, a centralni događaj manifestacije, kao i uvek, obeležio je “Svetosavski bal”, ove godine održan po 31. put. Svečani bal uveličalo je prisustvo njegove kume, čuvene Danke Stojiljković, a na njen poziv, za sve goste, ove godine nastupali su i poznata pevačica, Zorana Pavić i nekadašnja “Zvezda Granda” pevač, Renato Henc. Ekskluzivnu priliku da zaviri na bal i popriča sa gostima dobila je ekipa “LovaLova” portala.

Upravnicu SKC „Sveti Sava“, Jelenu Marodić upitali smo da li je zadovoljna načinom na koji je protekla ovogodišnja „Svetosavska nedelja“?

– Posle 33 godine postojanja Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“, 32 realizovane „Svetosavske nedelje“ i večerašnjeg, 31. „Svetosavskog bala“ moramo biti zadovoljni. Svaki program bio je maksimalno posećen i ispoštovan od strane publike, uvek su prisutni i predivni gosti koji su u skladu sa nazivom ove manifestacije, tako da smo veoma zadovoljni. Zahvalna sam vam svima koji nas pratite i nadam se da ćete to činiti i ubuduće – poručila je Marodić pre početka svečanosti.

Kuma „Svetosavskog bala“, Danka Stoljković domaćin je ove manifestacije više od tri decenije, a prema njenoj oceni, Subotica je grad koji zna da neguje ljubav prema tradicionalnoj muzici i takvom načinu pevanja.

– Punih 30 godina domaćin sam Svetosavskog bala u Subotici, i ne samo što sam domaćin i pevač, već sam i kuma. Za Suboticu me vežu mnoge lepe uspomene, ja sam bila trudna sa svojim sinom, pre 29 godina, kada sam prvi put pevala sa pokojnim Jordanom Nikolićem, u hotelu Patria. Za sve ove godine stekla sam prijatelje u Subotici i Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“, zahvalila bih se porodici Marodić, Milanu i Bebi, centar su sada nasledili njihova deca i snaja, i to oni sjajno vode, na mlađima svet ostaje. Subotica je divan grad i neguje prave vrednosti, to je grad u kome bitišu Srbi, Hrvati i Mađari, kao i mnoge druge nacionalne manjine koje smo vrlo često imali na „Svetosavskom balu“. Mi se svi volimo i poštujemo, a muzika je ta koja spaja ljude i hvala Bogu da je tako. Nažalost, jednom godišnje sam ovde, kada je „Svetosavski bal“, ali bih jako volela da svoju pesmu i svoju najveću ljubav poklonim Subotičanima i provedem više od jednog dana ovde, jer Subotica je prelep grad i moja deca ga jako vole, dolazila su sa mnom ranijih godina. Večaras ćemo podariti pesmu, sa mojim prijateljima Zoranom Pavić i Renatom Hencom i orkestrom pod upravom Saše Kovača, divnog profesora džez muzike. Mislim da će ovo biti divno veče i hvala vama što ste došli da zabeležite trenutke „Svetosavskog bala – istakla je Danka Stoiljković, a potom u duhu večeri, uputila i adekvatnu poruku:

– Čuvajmo našu tradiciju jer Srbija je tamo dokle god dopire naša pesma i svirka i zapamtite da je vazdušasta struja pesme iz svirale, najtvrđa granica naroda i države, ljubite pesmu svoju kao dušu svoju i ne dozvolite da vam pred kućom zaigra tuđe kolo i zasvira tuđa pesma. Svaka ptica peva svojim glasom – poručila je Stoiljković, a potom svojim slavujskim glasom zapevala za sve prisutne.

Iako prvi put kao gošća i učesnik “Svetoslavskog bala”, slavna pop pevačica Zorana Pavić često zna da boravi u Subotici za koju je vežu prijatelji, rodbina i brojne uspomene. Zoranu smo prošle godine gledali u predstavi “Vesele devojke”, mjuziklu za koji se tražila karta više širom Srbije i regiona.

– Što se tiče Subotice, ja sam to rekla i one večeri, prošle godine, kada se mjuzikl „Vesele devojke“ događao u prelepoj Subotici, da mene Subotica privatno veže jer je tu moja sestra od ujaka sa kojom sa odrasla, moja Ljubinka, koja je moja ljubav. Srećna sam kada sam u Subotici, ovaj grad ima jednu čaroliju, ima svoju magiju, a srećna sam jer sam večeras na „Svetosavskom balu“. Zahvalna sam svojoj prijateljici i koleginici, Danki Stojiljković što me je pozvala, ona je kuma „Svetosavskog bala“ i drago mi je da me je pozvala da budem deo večerašnje čarolije – rekla je Zorana Pavić za „LovaLova“ portal.

Na pitanje kada će Subotiča publika ponovo dobiti priliku da je gleda i sluša, uvek nasmejana Zorana je odgovorila:

– Ja se nadam da ćemo uskoro ponovo nastupati sa mjuzklom „Vesele devojke“, a s obzirom da se nešto novo sprema i u muzičkom smislu, daće Bog da se i to dogodi, pa da se opet zajedno družimo.

„Tri musketara“, Danka, Zorana i Renato, nedavno su se vratili i sa turneje po Kalgariju, Kanada, gde su pevali i u najluđoj, novogodišnjoj noći.

– Mi smo pre par dana došli sa turneje iz Kanade, mi smo drugari i jedna porodica, a večeras ćemo za sve Subotičane pevati moju pesmu „Božure, mili svete crveni“, zajedno u troglasu. Sa njima je uvek divno raditi, u Kanadi smo pevali na -43, ugrejala nas je energija, ljubav i pesma, a ugrejali smo i druge što je jako važno – poručila je šarmantna Zorana Pavić.

 

Rame uz rame sa Dankom i Zoranom, sve češće nastupa i pevač, Renato Henc kojeg za Suboticu takođe vežu drage uspomene jer je svoje prve muzičke korake započeo upravo na „Subotičkom festivalu muzike“, tada kao član pop rok benda.

– Nisam promenio svoj stil od tada ali sam osetio potrebu da snimam malo drugačiji žanr. Mnogi su mi rekli da sedim na dve stolice, ja ne smatram tako, jednostavno uživam u muzici, a sve pesme koje sam sada otpevao na novom CD-u u izdanju PGP-RTS-a jesu festivalske pesme, pesme koje su dobijale svoje nagrade i određene plasmane. Ja sam ih zbrao na jedno mesto i album nazvao „Ako nam je tako suđeno“, po pesmi Radeta Radivojevića. Što se tiče Subotičkog festivala, da, dolazio sam u Suboticu davno sa rok bendom „Mona Liza“. Moram ipak priznati da sam, nakon tog nastupa vrlo teško dolazio do sledećih nastupa u Subotici. Subotica kao grad je prelepa, ovde žive različite kulture i mnogo toga može da se vidi i da se nauči, ne samo što se tiče kulture već i ljudi i raznih običaja i ja se divim ovom kraju. Sećam se da sam dolazio na salaše gde sam nastupao i dosta lepih utisaka nosim. Sada sam krenuo u promociju novog CD-a ali imam veliki problem, imam još jedan CD koji takođe jedva čeka da „poleti“, malo je u drugačijem žanru ali biće pun pogodak, kao i ovaj. Dok smo pevali po Kanadi mesec dana, te pesme su tamo već zaživele i tražili su te pesme. Ako me pozovete rado ću se odazvati, a nadam se da ću uskoro, sa svojom matičnom kućom i napraviti jedan ozbiljan koncert u Subotici – poručio je Renato Henc.

Na pitanje kako je nastupati sa Zoranom i Dankom, Renato je kroz odmeh odgovorio:

– Sa Zoranom i Dankom je šaljivo nastupati, neumorne su, od mene jesu malo starije ali njihov duh nikako da klone, svakog trenutka hoću da ih pitam: „Gde se gasite?“, međutim one su pune smeha i humora i sa njima je lako sarađivati i zajedno uživati u njihovim dečjim ludostima. Da, one još uvek nisu odrasle, ali dokle god dete živi u tebi, ti si veliki čovek – poručio je Renato za sam kraj druženja.

Zahvaljujemo se organizatorima, SKC „Sveti Sava“ i njihovim gostima na prilici kojom su portalu „LovaLova“ omogućili da vam prenesu delić sa sinoćnjeg druženja.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio