„Kustendorf” od 23. do 27. januara

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković i filmski reditelj Emir Kusturica najavili su danas, 16. januara da će Međunarodni filmski festival „Kustendorf” u 17. izdanju biti održan od 23. do 27. januara u Drvengradu, a da će glavni gost biti svetski reditelj Mateo Garon, koji će tom prilikom primiti nagradu „Drvo života”.

Gojković je istakla da se program „Kustendorfa” zasniva na delima majstora svetske kinematografije, gde publika može gledati filmove najboljih svetskih reditelja, a istovremeno da otkriva i nove, mlade i talentovane autore o kojima će se tek pričati.

Kusturica je objasnio da takmičarski program čini 17 filmova, autora iz Austrije, Finske, Grčke, Poljske, Švedske, Nemačke, SAD, Egipta, Meksika, Uzbekistana, Indije, Češke Republike, Rusije, Srbije, Severne Makedonije i Hrvatske. Prema njegovim rečima, nagrade su Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, kao i „Vilko Filač“ za najbolju filmsku fotografiju. Kusturica je predočio i da je glavni gost festivala Mateo Garon, proslavljeni reditelj ostvarenja „Gomora” (2008), „Rijaliti” (2012), „Dogman” (2018) i „Pinokio” (2019), a na „Kustendorf” stiže sa svojim novim filmom „Ja, kapetan” (2023), sa kojim je osvojio nagradu „Srebrni lav” za najbolju režiju na festivalu u Veneciji. Njegov najnoviji film biće prikazan u programu „Savremene tendencije”, naveo je Kusturica i dodao da će u tom programu biti prikazan i film „Komandant” italijanskog reditelja Eduarda de Angelisa, koji je otvorio Venecijanski festival. Kada je reč takmičarskom programu od polučasovnih i 45-minutnih filmova, Kusturica je predstavio Međunarodni žiri koji čine italijanski pisac i publicista Sandro Veronezi, srpska glumica Bojana Panić i filmski režiser iz Uzbekistana Muzafarkon Erkinov.

Filmski festival „Kustendorf” će se odvijati Drvengradu, Mokra Gora, u organizaciji producentske kuće „Rasta internacional” u vlasništvu Emira Kusturice i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Mećavnik grada.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio