Loši dimnjaci glavni uzrok požara tokom zime

Grejnu sezonu karakteriše povećan broj intervencija na gašenju požara na građevinskim objektima, a najčešći razlog su neočišćeni ili neispravni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja u peći na čvrsta goriva, neispravne grejalice kao i ostavljanje odeće i zapaljivih predmeta u blizini grejalica i peći na čvrst ogrev, preopterećenje instalacija i ostavljanje električnih grejnih uređaja bez nadzora. Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije apeluje na sve građane da budu obazrivi prema sebi, svojim porodicama i komšijama, i da navedene uzroke požara otklone.

– Osim ovih uzroka, apelujemo na građane i da ne odlažu pepeo u plastične kontejnere ili kante, kao i u blizini zapaljivih predmeta, da malu decu koja su u prostorima gde se nalaze grejna tela ne ostavljaju bez nadzora, a kada napuštaju objekat da isključe električne grejalice – poručio je Goran Ljubisavljević, komandant Vatrogasno – spasilačkog bataljona Subotica dodavši da, ukoliko do požara ipak dođe, građani treba što hitnije da obaveste vatrogasno spasilačku jedinicu na broj 193 i slušaju savete vatrogasaca – spasioca.

U toku prošle grejne sezone, 2022/23 godine spasioci su zbog loših dimnjaka intervenisali u 44 slučaja, odnosno ukupno u 64 slučaja zbog neispravnih grejalica ili zbog nepravilnog odlaganja pepela. Ove sezone taj broj je znatno manji, svega 16 intervencija zbog loših dimnjaka i osam zbog ostalih uzroka.

– Savetujemo građanima da se obrate JKP “Dimnjačar” da izađu na teren i uvere se da je dimnjak građevinski ispravan i očišćen, a ukoliko nije da ga njihovi radnici dovedu u ispravno stanje. Isto tako, ukoliko je prisutan i građevinski nedostatak, potrebno je angažovati majstore da taj problem saniraju. Takođe je poželjno da se u tavanskom prostoru ne drži ništa zapaljivo, pre svega u delu oko dimnjaka jer na taj način, igrom slučaja, može vrlo lako doći do požara pa ljudi lako mogu ostati bez krova nad glavom – istakao je Ljubisavljević navodeći da se požari ređe dešavaju na visokim stambenim objektima i u delovima grada gde je gasifikacija u većem procentu sprovedena.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio