Na subotičkim njivama najezda glodara

Usled blage zime i dugog, sušnog vremena na oranicama i njivama u okolini Subotice došlo je do najezde glodara, pre svega miševa, koji su takve vremenske prilike iskoristili za hranjanje semenom ozimih kultura, ali i izdancima industrijskih biljaka.

Iako pojava miševa na oranicam nije ništa neuobičajno, poljoprivrednici upozoravaju da se od prošle godine, usled prekomernog razmnožavanja, ovom problemu sve teže izlaze na kraj.

– U godinama kada nemamo dovoljno vlage, a takva je bila i pretprošla i prošla, dugo suvo vreme doprinelo prenamnožavanju miševa. Ratarima je postalo neizvodljivo da se izbore sa glodarima i mnogi su morali da ponove setvu ozimih useva jer je zrno tek mestimično proklijalo. Miševi ovde nemaju prirodnih neprijatelja i mi sada možemo samo da se uzdamo u zimu, odnosno vlagu na koju su osetljivi – tvrdi Hajnalka Bognar Pastor, stručnjak za zaštitu bilja i članica Gradskog veća zadužena za oblast poljoprivrede, a prenosi današnja „Politika“.

Dodatni problem ovoj pošasti predstavljaju zapušteni putevi, placevi i neobrađene površine gde čovek ne zalazi. Trovanje mišjih jazbina jedan je od načina da se glodarima stane na put međutim, ovaj posao praktično je neizvodljiv jer se procenjuje da u Subotici i okolini ima i do 10.000 mišjih rupa po hektaru.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio