Od januara nova minimalna cena rada

Nova minimalna cena rada od 1. januara 2024. godine iznosiće 47.154 dinara neto. „Minimalac“ će, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, iznositi 271 dinar po radnom času, saopštavaju iz Saveza samostalnih sindikata grada Subotice.

Zaposleni ima pravo na minimalnu zaradu za standardni radni učinak i vreme provedeno na radu. Minimalna zarada određuje se na osnovu minimalne cene rada, vremena provedenog na radu i poreza i doprinosa koji se plaćaju iz zarade. Opštim aktom, odnosno ugovorom o radu, utvrđuju se razlozi za donošenje odluke o uvođenju minimalne zarade. Po isteku roka od šest meseci od donošenja odluke o uvođenju minimalne zarade, poslodavac je dužan da obavesti reprezentativni sindikat o razlozima za nastavak isplate minimalne zarade.

Poslodavac je dužan da minimalnu zaradu isplati zaposlenom u visini koja se određuje na osnovu odluke o minimalnoj ceni rada koja važi za mesec u kojem se vrši isplata. To, pored ostalog, znači da se, kada se u januaru 2024. godine bude isplaćivala zarada ili deo zarade za decembar 2023. godine ili bilo koji raniji mesec, pri obračunu minimalne zarade primenjuje minimalna cena rada u iznosu od 271 dinar, umesto minimalne cene rada u iznosu od 230 dinara, koja je važila u 2023. godini. Minimalna zarada uvećava se za iznos regresa za godišnji odmor, naknade za ishranu u toku rada tj topli obrok i za iznos uvećane zarade za minuli rad, za rad u dane praznika, državnih i verskih, za rad noću i prekovremeni rad.

Prosečna minimalna zarada za 2024. godinu od 47.154 dinara, približno je na nivou minimalne potrošačke korpe za oktobar 2022. godine kada je iznosila 47.592 dinara. Prosečna minimalna zarada za 2024. godinu, približno je i na nivou praga rizika od siromaštva za tročlanu porodicu za 2022. godinu, koji iznosi 47.715 dinara, a niža je od praga rizika od siromaštva za četvoročlanu porodicu za 2022. godinu koji iznosi 55.668 dinara, i to za 8.514 dinara ili za 15,29%.

Prosečna minimalna zarada za 2024. godinu, po članu tročlane porodice, dnevno iznosi 524 dinara za ishranu, komunalne usluge, zdravstvo, obrazovanje, kulturu, prevoz i ostala dobra i usluge.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio