Održan skup roditelja ispred OŠ „Sečenji Ištvan“ – Ne treba nam novi Ribnikar!

Malena uličica pored Osnovne škole „Sečenji Ištvan“ u Subotici, juče je oko 16 časova bila puna zabrinutih roditelja i ljudi koji su želeli da im upute podršku, a sve zbog incidenta koji se u školi odigrao krajem prošle nedelje kada je učenik osmog razreda, u napadu besa jer mu je oduzet mobilni telefon, navodno zapretio da će pobiti sve đake u razredu, kao i nastavnicu hemije. Učenik je prethodno suspendovan iz škole koja je o slučaju odmah obavestila Školsku upravu Sombor, MUP Subotica, CSZR Subotica i Dečji dispanzer Subotica. U izjavi koju je direktorica OŠ Sečenji Ištvan, Kristina Antal Dinčić uputila medijima, navodi se da je “škola nakon saznanja dobijenog od učenika škole, a u vezi sa razgovorom koji je bio van škole i koji se odnosio na navodne pretnje preduzela sve iz svoje nadležnosti”.

– Odmah smo pristupili sakupljanju informacija i postupanju po Pravilniku o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, te su naša saznanja prijavljena svim nadležnim organima u spoljašnjoj zaštitnoj mreži – kaže Antal Dinčić. Do kraja dana, škola više nije davala izjave, i pored velikog broja roditelja koji se okupio pred ustanovom. Mnogi od njih decu ne žele da šalju na nastavu jer ne osećaju da je sredina bezbedna.

– Moje dete žrtva je nasilja od petog razreda od strane tog dečaka, prvo nasilje desilo se u učionici kada je on napao školsku drugaricu, gde je moje dete reklo: „Molim te ostavi je na miru“, a on je nasrnuo na njega nakon toga. Dete se odbranilo tako što ga je oborila na pod, gde su i ostala deca čula njegovu pretnju: “Sačekaćemo te ispred škole ja i moji stariji drugar, izbošćemo te nožem”. To je prvi put kada smo prijavili nasilje, zato što je pomenuto hladno oružje. Nasilje je prijavljeno takođe i policiji, otišli smo na razgovor kod inspektora za maloletničku delikvenciju gde su oni uzeli izjavu od nas i našeg deteta, rečeno nam je da se slučaj predaje Višem javnom tužilaštvu i da će oni dalje postupati po nadležnosti. Na pitanje o bezbednosti mog deteta, rekli su da je to na nama, da mi kao roditelji treba da zaštitimo dete. Na pitanje da li Centar za socijalni rad može da uradi nešto po tom pitanju, rekli su nam da je moguća novčana kazna ukoliko su korisnici socijalne socijalne pomoći i da će biti pojačan nadzor – kaže majka deteta. Ona potom navodi da se vršnjačko nasilje nastavilo i u narednim godinama, jednom prilikom je isti dečak gađao njeno dete rancem ali ga je promašio.

– Za to sam saznala od dečaka i devojčica iz odeljenja, kada sam došla ispred škole, jer od petog razreda konstantno vozim svoje dete u školu i dolazim po njega zbog zabrinutosti. Sa detetom sam otišla do stručne službe da prijavimo novi slučaj vršnjačkog nasilja gde su nam obećali da će se raditi pretres deteta ali da oni nemaju nadležnost da pretresaju maloletna lica, već mogu da zahtevaju da dete samo otvori ranac i ispraznim džepove da bi se utvrdilo da li on kod sebe ima neko hladno oružje. Njemu je kasnije dodeljena stručna pratnja koja je odradila svoj posao jedan dan, kada sam pitala zašto, rekli su da gospođa ne želi da radi taj posao više – izjavla je majka dodajući da je potom otišla na razgovor u drugu školu, kod direktorke te škole, kako bi potražila savet za dalje, gde joj je rečeno da mora da pokuša da izbalansira odnos između dvojice dečaka.

– Nakon toga su krenuli razgovori sa njim i sa njegovom majkom u školi, imali smo dva ili tri razgovora gde pokušavamo da nađemo rešenje da se on okane mog deteta. Moje dete mu tada kaže: “Izvini što te nisam primećivao, ja ću se potruditi da ti se javljam svaki put kada te vidim”, samo da ga ostavi na miru, iz ogromnog straha i da bi nas umirio. Taj razgovor ima i stručna služba. Završio se sedmi razred, dečaci su se napolju igrali čitavo leto, oformila se Instagram grupa osnovaca iz Subotice gde su se dogovarali kako će igrati fudbal na školskim igralištima. U jednom momentu taj dečak takođe ulazi u tu grupu, slika nož, neko vrlo dugačko sečivo, uz pretnje kako će ih sve pobiti. To se dešava 26., 27. avgusta. Ja ulazim u dopisivanje sa mojim detetom i ne znam da moje dete njega pokušava da urazumi kroz govorne poruke, da to ne uradi, da ne preti noževima, da probamo da se nađemo svi zajedno, na čega mu on odgovara: “Možemo se naći samo ja i ti”. Naravno da to nisam dozvolila, slikala sam sve poruke i poslala razrednom starešini. Ja sam trebala da prijavim slučaj policiji, nisam prijavila zato što nije direktno mom detetu u tom trenutku pretio već deci drugih roditelja koji nisu želeli da prijave slučaj. Zatim se dešava ovaj četvrtak kada su svi roditelji dobili Viber poruke od razrednih starešina i nastavnika škole da će se održati sastanak na kome ćemo razgovarati o slučaju koji se desio u školi, u tom momentu niko od roditelja ne zna šta se desilo u školi. Od strane dece saznajemo da je on u ponedeljak isključen sa nastave zato što uznemiravao čas engleskog jezika, navodno je nekog drugara udario pernicom po glavi i imao je mobilni telefon. Stučna služba je navodno ušla unutra i zatražila mobilni telefon na šta on odgovara: “Dođi sama pa ga uzmi”. U četvrtak je drugarica iz razreda ispričala situaciju koja se desila, gde je on pretio da će pobiti svu decu i da se to odnosi takođe i na nastavnicu hemije. Nastavnica hemija je nakon toga držala čas iza zaključanih vrata. Ove nedelje imali smo sastanak sa direktorkom, mi smo zahtevali da se razredni starešina obaveže na to da će nam poslati poruku na Viber roditeljsku grupu onog momenta kada dečak bude trebao da pristupi školi. Mi smo dali ultimatum da naših 18. dece neće doći u školu. To je naš ultimatum, on ne može da se vrati u školu zato što je tom detetu potrebna pomoć, neko treba detaljno da istraži njegov slučaj sa kojim su upoznati i policija i stručna služba. Mislim da nam ne treba novi Ribnikar, šta bi roditelji iz Ribnikara dali da su imali ove informacije koje mi imamo, to je moja poruka – naglasila je dečakova majka.

Ostali roditelji uključili su se u raspravu izrazivši svoje nezadovoljstvo.

– Deca su danas bila u školi, nama je rečeno da se to dete ne nalazi u Subotici trenutno, mi smo pustili decu u školu, verujući na reč razrednom starešini da će nas obavestiti onog momenta kada dete bude trebalo da pristupi školskom dvorištu, tačnije nastavi. Većina roditelja iz razreda je zauzela ovaj stav da ne želimo novi Ribnikar. Zameramo školi što nam ništa konkretno nije rečeno, ne znamo koje su mere preduzete. Mislimo da se zataškava, eto prošle godine se desio slučaj u “Sonji Marinković” gde je zbog vršnjačkog nasilja detetu stradala slezina. Od drugog polugodišta škola nema školskog policajca. Očekujemo da nam se direktor škole obrati, da znamo šta se desilo. Ako treba pomoć tom detetu, ako mi kao roditelji možemo da pomognemo tom detetu, tu smo. Danas su iz škole izjavili da zbog interesa ustanove ne širimo dezinformacije. Da li ovde bitan interes škole ili dece, da čuvamo ugled škole ili decu? Mi pet dana nemamo nikakvu informaciju od škole, to je sramota. Danas nisam pustio dete u školu jer ne osećam da je moje dete bezbedno, škola se ne oglašava povodom tog pitanja. Niko nam se od četvrtka zvanično nije obratio. Svi kod kuće strepimo hoće li se dete vratiti iz škole ili ne, to je veliki stres – istakao je jedan od uzemirenih roditelja.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio