Proglašeni novi pobednici nagradnog konkursa „Pismo Božić Bati”

Pošta Srbije proglasila je pobednike trećeg nagradnog konkursa „Pismo Božić Bati” na koji je do 21. decembra pristiglo više od hiljadu pisama sa individualnim i kolektivnim literarnim i likovnim radovima. Na beogradskom prazničnom festivalu „Zimska bajka” vredne nagrade najboljim autorima uručili su danas v.d. direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević i predsednik Udruženja književnika Srbije Miloš Janković.

– Deca su predivno čudo sveta, neuporedivo, jer su najiskrenija i najnevinija bića. Ona nas uče da budemo dobri, da se radujemo malim stvarima i da osetimo čaroliju sveta oko nas. Deca nas podsećaju na sva naša neostvarena snoviđenja i podsećaju nas na to kako smo jednom bili deca. Oni su naša nada za budućnost, oni će naslediti svet i imati priliku da ga učine još boljim mestom. Deca su naša najveća inspiracija i najveći podstrek da živimo punim plućima, sa osmehom na licu. Zato smo i osmislili Pismo Božić Bati – rekao je Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije.

Prvo mesto osvojili su David Mitrović (8), iz Prilužja kod Kosovske Mitrovice, autor pobedničke pesme „Božićna bajka”, i Jakob Petraš (10) iz Selenče, za izuzetno precizan i detaljan crtež razrađene kompozicije i jarkog kolorita, koji snažno dočarava prazničnu atmosferu.

Druga mesta osvojili su Lena Ljubičić (11) iz Mrčajevaca, za priču „Božić”, i Emina Mamužić  (6) iz Subotice, za likovni rad sa mnogo razigranosti i slobode u pokretu, ujednačenog kolorita koji dočarava zimski ambijent.

Treće nagrade pripale su Mileni Kaplanović (9) iz Nove Varoši, za priču „Božićna bajka” i Sofiji Holms (10) iz Kruševca, za likovni rad sa finom igrom bojama i četkicama i vešto igranje svetlosnim detaljima.

U grupnoj konkurenciji prve nagrade pripale su Predškolskoj ustanovi „Lasta” iz Golupca, za kolektivni literarni rad „Knjiga želja”, i prvom razredu OŠ „Miroslav Antić” iz Beograda, koji su na originalan način spojili širinu dečjih maštanja sa zanatskom preciznošću u izradi crteža, u originalnom formatu poštanske marke.

Drugo mesto osvojili su drugaci OŠ „Nikola Tesla” iz Novog Sada, za priče i pesmice, i deca iz vrtića pri OŠ „Branko Radičević” iz Aleksandrova, spajajući likovno i literarno u formi knjige u kojoj su crtežima i ilustracijama ispričali priču o Božiću i običajima na ovaj praznik.

Treće mesto za splet priča i pesama zauzeli su učenici III i IV razreda, članovi literarno-dramske sekcije OŠ „Akademik Milenko Šušić” iz Guče, i učenici drugog razreda OŠ „Josif Pančić” iz Beograda, za praznični ukras od crteža koji pokazuje da dečija maštovitost i kreativnost ne poznaje ograničenja u klasičnim formama i tehnikama.

Tri specijalne nagrade dodeljene su za grupne radove – učenicima IV, V i VI razreda OŠ „Stefan Dečanski” iz Beograda, učenicima II i IV razreda OŠ „6. oktobar” iz Kikinde, i šestacima OŠ „Veljko Ramadanović” iz Beograda, koje predstavlja Teodora Stijepović, autorka priče „Pismo Božić Bati”.

Komisiju za izbor najboljih radova na konkursu Pismo Božić Bati činili su književnici Miloš Janković kao predsednik Komisije, Gordana Vlajić i Aleksandra Mihajlović, i kolege umetnici i kreatori poštanskih maraka iz Radne jedinice „Srbijamarka”.

Pošta Srbije pobednike je nagradila vaučerima za tehniku, sportsku odeću i obuću i drugu sportsku opremu, u vrednosti po – 50.000 din, 40.000 din. i 30.000 din, u pojedinačnoj konkurenciji; – 90.000 din, 80.000 din. i 70.000 din, u grupnoj konkurenciji, i po 53.000 dinara za tri specijalne nagrade.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio