Subotičanin Marko Popović dobitnik prestižne „Svetosavske nagrade“

Svetosavska nagrada je priznanje koje Ministarstvo prosvete Republike Srbije dodeljuje kao najviše priznanje u sistemu obrazovanja i vaspitanja, a ove godine među 32 dobitnika iz cele zemlje, našao se i mladi Subotičanin, Marko Popović, učenik osmog razreda Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ iz Subotice.

– Nagrada za mene predstavlja vid potvrde da je neko primetio moj trud i rad, a sam razlog osvajanja ove nagrade je taj što sam učestvovao na brojnim takmičenjima. Osvajač sam nagrada na državnim takmičenjima iz informatike i srpskog jezika, plasirao sam se na državno takmičenje iz fizike, a takođe sam osvojio i nagrade na okružnim takmičenjima iz oblasti fizike, matematike i geografije, kao i na opštinskom takmičenju iz biologije – kaže Marko Popović uz izjavi za „LovaLova“ portal.

Pored brojnih uspeha i interesovanja, Marko je, uz svog drugara kojeg poznaje još iz vrtića, Mateju Srejića, tvorac platforme „Edu Kompas“ koja pomaže subotičkim osmacima da, u skladu sa svojim interesima, izaberu adekvatnu srednju školu.

– Sajt je javno dostupan svima i namenjen je prvenstveno osmacima Subotice. Trenutno je sa prošlogodišnjim podacima jer smo u procesu ažuriranja za tekući upisni period. Pošto je reč o prošlogodišnjem pilot projektu koji je rađem u sklopu projektne nedelje koji organizuje Tehnička škola „Ivan Sarić“ iz Subotice, cilj nam je da ove godine unapredimo njegov rad jer smo dobili dosta povratnih informacija od naših vršnjaka kako bismo mogli da ga unapredimo i šta bi od podataka njima značilo da mogu da pronađu na sajtu. Podjednako smo ga radili, Mateja je imao više afiniteta ka uređivanju njegovog interfejsa, dok je moj zadatak bio da osmislim sistem pretrage. Radimo na dodavanju svih novih funkcija kao i na proširenju na ostale gradove, cilj su nam Novi Sad i nadamo se Beograd, ili barem neke njegove opštine – poručuje ovaj četrnaestogodišnjak koji se nada da će nakon osnovne škole upisati IT smer subotičke Gimnazije „Svetozar Marković“.

Iako određen broj njegovih vršnjaka nema toliko jasno postavljena interesovanja i želje, a svoje slobodno vreme uglavno koriste za surfovanje društvenim mrežama, Marko Popović osim knjiga i udžbenika, za znanjem traga i uz pomoć interneta.

„To je ogromno mesto sa velikim brojem podataka, treba samo znati razlikovati istinu od lažnih podataka, dostupan je svima i mnogo toga može da se nauči sa intereneta“ – naglašava Marko Popović.

U trenucima razonode, ovaj ambiciozni osnovac aktivno trenira i odbojku, a slobodno vreme provodi prateći moto sport i Formulu 1.

Svi Markovi vršnjaci koje ova priča bude inpirisala, odgovore na svoje želje i opredeljenja ka budućem obrazovanju mogu pronaći putem linka ka sajtu koji su Marko Popović i Mateja Srejić osmislili upravo za njih.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio