„Tridemija“ prisutna i u Subotici

Umesto šampanjcem, većina sugrađana novogodišnje praznike proslavila je šoljom čaja i sa toplomerom u ruci jer je u našem gradu, ali i šire sve više bolesnih i prehlađenih. Razlog za to je takozvana tridemija, odnosno pojava više vrsta virusa koji su zaslužni za veliki broj obolelih. Visoka telesna temperatura, jak kašalj i malaksalost samo su neki od simptoma koji grade vrlo sličnu kliničku sliku kod svih pacijenata, a doktori poručuju da je najbolji vid prevemcije – vakcinacija.

– Tridemija je prisutna i u Subotici. Konkretno tokom prošle nedelje uzorkovali smo mikrobiološke uzorke i poslali ih na Institut za virusologiju “Torlak” u Beogradu gde je dokazano prisustvo tri različita virusa – influenca ah1-influenca ah3, respiratorni sincicijalni virus i virus koji uzrokuje oboljenje “kovid 19”. Imamo sve viruse koji dovode do nastanka ove tri zarazne bolesti, a ako posmatramo i koliki je broj obolelih, a on raste iz nedelje u nedelju, zaista možemo da govorimo o fenomenu tridemije. Drugim rečima, imamo tri bolesti koje izazivaju masovno oboljivanje kod svih uzrasnih grupa – poručuje epidemiolog, dr Nebojša Bohucki dodajući da je najviše obolelih ipak među decom, pre svega predškolskog i školskog uzrasta. Prema njegovim rečima, klinička slika je veoma slična i na osnovu iste ne može da se zna o kojoj bolesti se radi, pa je neophodna mikrobiološka dijagnostika.

– Kada pominjemo kliničku sliku, to su svakako povišena telesna temperatura, curenje i zapušenost nosa, kašalj, kijanje, iskašljavanje i slično, znači veoma različite simptomatologije. Ono što je bitno reći je da nemamo teže slučajeve, hospitalizacije su veoma retke, imamo popriličan broj uzročnika i veliki broj obolelih ali ono što je od najvećeg značaja je da teže slučajeve ne beležimo – naglašava dr Bohucki.

Prevencija od ove tri zarazne bolesti može da bude specifična, u vidu vakcina ili nošenja maski.

– Konkretno imamo vakcinu protiv gripa, dok kad je reč o kovidu 19 odnosno o respiratornom sincicijalnom virusu, najbolje su nespecifične mere zaštite, da koristimo maske i to pre svega ko je oboleo. Ukoliko neko baš mora da izađe iz kuće do prodavnice ili do kolektiva i škole, dobro bi bilo da koristi zaštitnu masku. Veoma značajno je i provetravanje prostorija, češće pranje ruku, znači higijenske mere i slično – poručuje epidemiolog Bohucki i dodaje da vakcina protiv gripa, “influvac tetra”, ima dovoljno, u svim ambulantama Doma zdravalja u Subotici pa svako ko želi, može se odmah i vakcinisati.

– Kada je reč o trenutnoj epidemiološkoj situaciji pertusisa odnosno velikog ili magarećeg kašlja, za sada imamo 26 obolelih samo u Subotici, broj obolelih je verovatno i veći međutim zbog veoma nespecifične kliničke slike, često osobe koje imaju kašalj koji nije jako izražen, se ne javljaju za lekarsku pomoć – zaključuje dr Bohucki uz poruku da, ukoliko primetimo odgovarajuće tegobe, najbolje bi bilo da se javimo svom izabranom lekaru kako bi se postavila tačna dijagnoza.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio