Uskoro kraj radova na obnovi Centralne kule „Starog sajmišta“

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković obišla je juče, 28. januara, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, Centralnu kulu Memorijalnog centra „Staro sajmište“, gde se radovi na rekonstrukciji privode kraju. Gojković, koja je zajedno sa direktorkom te ustanove kulture Krinkom Vidaković Petrov obišla Centralnu kulu, istakla da je godinu i po dana od početka radova na ovoj kuli, ovo sada pravo mesto sećanja na žrtve Holokausta.

Ministarka je ukazala na to da je Staro sajmište 78 godina bilo mesto sramote i zaborava, podsetivši na to da je 2020. godine, na inicijativu predsednika Srbije, donet Zakon o formiranju republičke ustanove kulture Memorijalni centar „Staro sajmište“ koja je godinu dana kasnije i osnovana. Potpredsednica Vlade je najavila da će uskoro biti završeni svi radovi koji se odnose na Centralnu kulu i da potom sledi stvaranje stalne postavke za koju se prikupljaju podaci. Ona je navela da će se raditi i na izgradnji memorijalnog zida ispred ovog važnog istorijskog zdanja i da se prikupljaju imena i svi podaci o žrtvama koje izgubile svoje živote upravo u logoru smrti „Staro sajmište”.

Vidaković Petrov je predočila da je ova ustanova kulture posvećena pre svega istraživanju nacističkog logora na Sajmištu, koji je postojao od decembra 1941. do jula 1944. godine, a bio najveći nacistički logor na današnjoj teritoriji Srbije, kako po broju zatočenika, oko 40.000, tako i po broju žrtava kojih je 17.000.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio