Vojska Srbije unapredila operativne sposobnosti

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić prisustvovali su u kasarni Topčider statičkom prikazu sredstva naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije.

Vučić je tom prilikom istakao da je Vojska Srbije održala i unapredila svoje operativne sposobnosti u prethodnih godinu dana. Predsednik je rekao da u inostranstvu postoji veliko interesovanje za najmoderniju verziju srpskog oklopnog transportera lazar-3 i da je naručena proizvodnja 80 „lazara”, 112 „miloša”, kao i da se očekuje da stigne važan sistem iz Ruske Federacije koji služi za elektronsko ometanje. Takođe je izrazio i uverenje da će do kraja godine Vojska Srbije moći da nabavi veliku količinu dronova-kamikaza, koji će biti domaće proizvodnje, što će predstavljati veliku prednost Srbije u odnosu na okruženje. Prema njegovim rečima, nabavka novog oružja zahteva nove vojnike i obuku, te će sada Vojska Srbije u okviru oklopnih jedinica imati i nove jedinice koje će upravljati dronovima. Vučić je najavio da će država finansijski pomoći „Petoletki” da osavremeni svoju liniju za namensku industriju i ujedno ocenio da treba da se ubrza proizvodnja novog topa od 30 milimetara jer bi to bilo važno za daljinski upravljanu borbenu stanicu, ali i za opremanje „malog miloša”.

Na statičkom prikazu predstavljeni su modernizovani tenk M-84 AS2, modernizovani BVP M-80 AB2, lazar-3 BOV OT 4X4, Zastava NTV, MRAP 6×6, BOV „miloš-m” 4×4 i BOV „miloš” 4×4, HMMWV, BRDM-2MS, KMI-2 (BOV KIV MIP-3), KMI-1 (MIP-1), besposadne platforme „miloš” (V1, V1 i logistički), STH 155 mm NORA, SVLRM TAMNAVA, digitalizovani „oganj”, modularni „oganj”, UPARS, BOV KIV artiljerijski (sa UPARS), modernizovana „gvozdika”, modernizovani KOT, PASARS-16 (4-cevac, RS mistral, maljutka, ometač i radar), OAR modernizovani „žirafa”. Prikazane su i bespilotne letelice i dronovi, kao i BL CH-95, LPRS za PVD mistral-3, PT antidron ometač – ADRON, FM antidron sistem, KVAD sa prikolicom, motorne sanke i padobranska oprema, kao i ronilačka i alpinistička oprema. U prikazu su učestvovala i preduzeća odbrambene industrije, kao i tehnički remontni zavodi „Kragujevac” i „Čačak”.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio