Zavičajna zajednica „Republika Srpska“ proslavila krsnu slavu.

Već desetu godinu za redom Zavičajna zajednica “Republika Srpska” postoji i radi u Subotici, a tim povodom danas, 09. januara njeni članovi proslavili su krsnu slavu udruženja, Svetog Stefana, i ujedno obeležili Dan Republike Srpske koja danas slavi 32 godine otkako je nastala.

– Pozvali smo goste iz Prijedora i ostalih udruženja sa severnobačkog okruga, iz Apatina, Bačke Topole, Bajmoka, Đurđina, Pačira, a tu su i Ličani, Banijci, Dalmatinci, Hercegovci, i sva udruženja koja rade u Subotici. Želimo da proslavimo Dan Republike Srpske koja je stvorena pre 32 godine, sa mukom kako je i čuvamo, imamo obavezu prema mrtvim borcima i civilima, oni su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske – istakao je Milorad Ćopić, predsednik Zavičajne zajednice “Republike Srpska” dodavši da je zajednica osnovana u novembru 2014. godine sa osnovnim ciljem da okupi sve one koji žive i rade u Subotici, a vode poreklo iz Republike Srpske i Federacije, sa namerom očuvanja običaja, tradicije i kulture.

– Imamo preko 2500 članova, postali smo prepoznatljivi u gradu po našim sprotskim, kulturnim i humanitarnim manifestacijama, cilj je ispunjen – rekao je Ćopić.

– Čestitamo Zavičajnoj zajednici “Republika Srpska” krsnu slavu, Svetog Stefana, a ujedno i Dan Republike Srpske, koji se danas obeležava, slaveći njen 32 rođendan. Zavičajna zajednica kroz brojne aktivnosti neguje tradiciju, običaje i kulturu kao i održava kontakte sa sunarodnicima koji su ostali na njihovim ognjištima – izjavio je Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede naglasivši da su odnosi Republike Srbije i Republike Srpske nikada kvalitetniji i konkretni, a sve u cilju očuvanja nacionalnog identiteta, tradicije i kulutre našeg naroda.

 

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio