„Zvuci srca“ – mesto gde se inkluzija živi

Sredinom januara prošle godine u Subotici je svečano otvoren Klub za osobe sa invaliditetom i njihovih prijatelja „Zvuci srca“ pri gradskom udruženju za pomoć osobama s autizmom Subotica. Prvi rođendan uspešnog rada proslavljen je sinoć, 26. januara, prigodnom žurkom u „Zvucima srca“. Klub se nalazi na adresi Vladimira Nazora br.5, u njegov rad uključeno je osam osoba sa invaliditetom koji predano i od srca rade na pripremi kafe, sokova ali i obavljanu brojnih drugih aktivnosti, poput učešće u najrazličitijim radionicama. Pored Beograda, Subotica je jedini grad u Srbiji koji ima jedinstveni klub „Zvuci srca“, u kojem svoj doprinos daju i osobe sa autizmom i invaliditetom.

– Zahvalila bih se svim građanima Subotice i prijateljima velikog srca bez kojih se ovaj jedinstveni prostor, drugi u Srbiji, ne bi ni ostvario. Zahvalila bih se i Ministarstvu za rad i zapošljavanje i boračko-socijalna pitanja, ministru Nikoli Selakoviću, pokrajinskom sekretaru dr Nenadu Ivaniševiću, organizaciji “Dečje srce” koja nam je velika, mentorska podrška i lokalnoj samoupravi bez koje ovaj prostor ne bi ni postojao. Ovih osam osoba sa invaliditetom, koje su trenutno ovde, sigurno ne bi ostvarili svoj san već bi bili u svojim kućama i ne bi pokazali građanima Subotice i Srbije da oni to zaista mogu. Puno mi je srce – istakla je Suzana Skenderović, predsednica gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Subotica, dodajući da je za proteklih godinu dana rada, Klub posetio veliki broj ljudi koji dolaze sa različitim inicijativama kako bi uputili podrušku osobama sa smetnjama u razvoju.

Stvaraju se šolje, cegeri i sapuni, a prema Suzaninim rečima, želja Kluba “Zvuci srca” je da postane deo turističke ture Grada Subotice, da stvaraju korporativne poklone i budu jedinstveni, prvi posle Beograda, u Srbiji.

– Ovo je samo početak, san nam je i da “Kuću iza duge” stavimo da bude poludnevni boravak, tamo su nam deca sa smetnjama u razvoju koja nažalost nemaju mesta u dnevnom boravku. Težimo ka socijalnom predzetništvu i tome da se ne zadržimo na osam osoba sa invaliditetom, već želimo mnogo više. Četiri godine smo radili da stvorimo ovaj jedinstveni prostor, sada ga treba i održati. Pozivamo sve građane da dođu kod nas jer mi o inkluziji ne pričamo nego je zaista živimo – poručila je Suzana Skenderović.

Među brojnim gostima, rođendansko slavlje posetio je i Goran Rojević, osnivač i direktor humanitarne organizacije “Dečje srce” iz Beograda.

– Peta je godina kako “Dečje srce” ima kafić “Zvuci srca” u Beogradu, a mi smo preponosni na Suzanu koja je skupila snage da krene u ovu celu priču. Drago nam je što se ova ideja, koja je jako dobra, širi dalje. Ovakvi prostori su mesto okupljanja svih građana, ne samo osoba sa smetnjama u razvoju i mislim da bi trebala da ožive i u drugim gradovima. Subotica je “Zvucima srca” dala jednu novu dimenziju i novi ukras i lepotu koju mi u Beogradu nemamo. Vi imate neku posebniju dušu, mi pokušavamo da napravimo moderan kafić, a kod vas je sve šareno i lepo, sa posebnim ukusom i načinom, jako smo ponosni što smo danas ovde i mislim da će Subotica naći način da ovakvi programi nađu svoju dugotrajnost – istakao je Rojević dodajući da postoje najave da se slični klubovi u narednom periodu oforme i u Pančevu, Nišu i Novom Sadu.

– Ideja je da ovakvi modeli socijalnog preduzetništva budu nešto što ćemo da podržimo. Ovde smo da pokažemo da ovo jeste model angažovanja svih lica, bez obzira na stepen invaliditeta – poručio je pokrajinski sekretar Nenad Ivanišević naglasivši da su ovakvi klubovi način gde socijano preduzetništvo dobija svoju punu afirmaciju.

– Subotica je ponosna što ovakav klub postoji u našem gradu, gde osobe sa invaliditetom imaju prostor gde se ostvaruju kao ljudi, gde ostvaruju dostojanstvo i svoje pravo na rad i afirmaciju. Grad Subotica, lokalni donatori i resorno ministarstvo uložili su zajedno oko 7,5 miliona dinara da ovaj klub izgleda ovako prelepo, ovom prilikom im čestitamo prvi rođendan i želimo im da se svi zajedno okupljamo ovde i da još mnogo rođendana zajedno proslavimo – zaključio je Srđan Samardžića, člana Gradskog veća za zadužen za oblast privrede.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio