Dan srpskog nasleđa u Njujorku

Novi praznik, Dan srpskog nasleđa u Njujorku, ubuduće će se obeležavati svakog 26. februara, a po prvi put, svečano je promovisan juče, podizanjem zastava Srbije i SAD-a na Menhetnu. Događaju su prisustvovali gradonačelnik Njujorka, Erik Adams i generalni konzul Srbije, Vladimir Božović. Ovođenje ovog praznika, prema rečima zvaničnika, biće i mogućnost za povezivanje i saradnju Srbije i SAD-a.

– Proglašenje Dana srpskog nasleđa na Dan Simeona Mirotočivog je nagrada za mudru spoljnu politiku predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije – rekao je Božović, a prenose „Novosti“.

– Izuzetno sam ponosan što vodim grad sa dinamičnom srpskom zajednicom koja je decenijama davala ogroman doprinos socijalnom, kulturnom i ekonomskom životu našeg grada. Biće to odlična prilika da svaki Njujorčanin produbi razumevanje i znanja o srpskoj kulturi i solidarno stane uz svoju braću i sestre iz jugoistočne Evrope – navodi se u tekstu proklamacije 110. gradonačelnika Njujorka, koji su prenele sve svetske agencije.

Događaju je u centru “Velike jabuke” prisustvovao veliki broj naših građana ali u Njujorčana, a svečanu cenermoniju uveličao je i nastup članova KUD „Opančići“, koi su izveli nekoliko tradicionalnih srpskih pesama i igara.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio