Izvoz IKT sektora Srbije prošle godine oko 3,5 milijardi evra

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović izjavio je da je izvoz našeg IKT sektora prošle godine iznosio približno 3,5 milijardi evra, ali i da je cilj da 2027. godine dostigne 10 milijardi evra.

Jovanović je na dodeli priznanja dobitnicima izbora „Top50 najbolje onlajn stvari za 2023“ rekao da je sektor IKT postao najznačajnija izvozna grana Srbije sa najvećim suficitom i najbržim rastom, sa godišnjom stopom većom od 20 odsto. On je ukazao na to da u Srbiji svakodnevno raste potreba za novim IKT kadrovima, i u tom kontekstu preneo da je od 2016. godine u našoj zemlji udvostručen broj zaposlenih u ovom sektoru – sa 56.000 na približno 110.000. Prema njegovim rečima, ulagali smo u infrastrukturu, razvoj elektronske uprave, digitalnu transformaciju privrede, bezbednost informacionih sistema i podataka građana, ali i u reformu oblasti obrazovanja. Ministar je naveo da trenutno u Srbiji više od 2,1 miliona građana koristi na stotine različitih elektronskih usluga, pristupajući portalu e-uprava, ali i mnogim drugim državnim portalima jedinstvenim nalogom, i to sa svog mobilnog telefona.

Jovanović je takođe najavio da će do kraja godine kod Mostarske petlje u Beogradu biti otvoren kreativni centar Ložionica, kao jedinstveno mesto susreta talenata, inovatora i kreativnih mladih ljudi. Nova Ložionica će, kako je naglasio, postati glavni motor podsticanja četvrte industrijske revolucije, kreativnosti, inovacija i znanja.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio