Kikinda dobija moderan aerodrom

Grad Kikinda uskoro će dobiti novi aorodrom. Kako prenose srpski portali, prema Nacrtu plana detaljne regulacije, aerodrom se planira jugozapadno od Kikinde, neposredno uz državni put Ib reda 13, na mestu dosadašnjeg sportsko-poljoprivrednog aerodroma koji svojom travnatom pistom ne ispunjava potrebne uslove za realizovanje civilnog putničkog saobraćaja.

Novi aerodrom će, prema rečima nadležnih, imati višenamensku funkciju i služiće za privredne, sportske, turističke i poslovno-putničke letove jer će imati poletno-sletnu stazu dužine 1.200 i širine 30 metara, sa mogućnošću proširenja i biće pogodan za sve avione čiji raspon krila iznosi do 24 metra. Osim glavne piste, aerodrom će prema planu sadržati upravnu zgrada sa kontrolnim tornjem visine 30 metara, objekat za prijem i otpremu putnika, nekoliko avionskih hangara, platformu za parkiranje aviona, pomoćne površine za parkiranje letelica, padobranski krug i helidrom, kao i stanice za snabdevanje gorivom. Na aerodromu će funkcionisati i carina, policija, špedicija i nekoliko modernih, ugostiteljskih objekata za putnike.

Kikindski aerodrom povezivaće Severnobanatski regioni sa aerodromima u Nišu, Vršcu, Beogradu, Podgorici, Tivtu i u zemljama istočne Evrope i prostiraće se na skoro 5 hektara.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio