Mafinestacijom „Čitaj glasno“ obeležen Nacionalni dan knjige

Povodom Nacionalnog dana knjige, 28. februara, subotička Gimnazija „Svetozar Marković“ i Tehnička škola „Ivan Sarić“ po sedmi put su održali manifestaciju „Čitajmo glasno“ kako bi, čitanjem odlomaka iz književnih i autorskih dela, ukazali na važnost lepog govora, pisane reči, čitanja i uživanja u književnoj umetnosti.

– Obeležavamo Nacionalni dan knjige, to je i Dan Narodne biblioteke Srbije i društva bibliotekara Srbije. Cilj je promocija kulture i vrednosti knjige. Zbog toga je i čitanje počelo u 11:55 časova jer je krajnji trenutak da se vratimo knjigama. Naša škola, zajedno sa Gimnazijom, bila je među prvima koja je obeležila ovaj datum. Ovo je ujedno i prilika da se promovišu školske biblioteke, čitanjem dela na srpskom, mađarskom i italijanskom jeziku – izjavila je Tatjana Tot Karakaš, bilbliotekar u Tehničkoj školi Ivan Sarić.

– Skupili smo se na poziv kolega iz Tehničke škole, sa zadovoljstvom, jer je čitanje i negovanje kulture govora veoma važno. Nekada su biblioteke bile mesta gde smo se okupljali, razmenjivali znanja, otkrivali nove istine, sada mi se čini da se taj prostor izmestio u digitalni, virtuelni svet. Zbog toga šaljemo poruku da je najvažnije da slušamo jedni druge i da se okupljamo – naglasila je Bojana Đorojević, profesorka srpskog jezika i književnosti u subotičkoj Gimnaziji.

Đaci dve subotičke srednje škole istakli su kako vole da čitaju i da čitanje u detinjstvu gradi čoveka. Afinitet prema čitanju stekli su uglavnom od roditelja, dok su u školama upoznali mnogo drugara koji takođe gaje ljubav prema knjigama. U Gimnaziji takođe postoji i „Klub čitalaca“ koji đacima jednom mesečno daje priliku da se okljupaju i razgovaraju o knjigama i piscima, kao i da razmenjuju međusobne utiske i ideje.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio