Na snazi nova mera privremenog oduzimanja vozila

Prema novom Pravilniku o kontroli i regulisanju saobraćaja koji je na snagu stupio u petak 23. februara, uvedena je nova mera privremenog oduzimanja vozila od učinioca težeg prekršaja koji je u prethodne dve godine pravosnažno osuđivan za teže prekršaje iz oblasti bezbednosti saobraćaja. U njih spadaju prekršaji iz kaznenih odredaba u članovima 329. i 330. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kao što su nasilnička vožnja, najmanje teška alkoholisanost, odbijanje alkotesiranja ili utvrđivanja prisustva psihoaktivnih supstanci, upravljanje motornim vozilom bez vozačke dozvole za ijednu kategoriju, prekoračenje brzine u naselju za više od 70 km/h od dozvoljene kao i prekoračenje brzine van naselja za više od 80 km/h od dozvoljene.

– Mera privremenog oduzimanja vozila traje do okončanja postupka pred nadležnim sudom. U sudskom postupku će biti odlučeno da li se vozilo vraća vlasniku ili će ono biti trajno oduzeto. Od trenutka stupanja na snagu novog Pravilnika, odnosno od 23. februara pa do današnjeg dana, na području PU Subotica nismo imali privremeno oduzetih vozila po ovom osnovu, a sudeći po dosadašnjoj statistici, ni ne očekuje se veliki broj – izjavio je načelnik Odeljenja saobraćajne policije, potpukovnik policije Vladan Gajić dodajući da su potrebni vrlo strogi uslovi za oduzimanje vozila, što znači da ova mera neće pogoditi prosečnog učesnika u saobraćaju.

– Činjenica da je neophodan uslov da vozač ima pravosnažne presude za najteže saobraćajne prekršaje i da se ponovo javlja kao izvršilac takvog prekršaja, ukazuje da će se najvećem broju slučajeva raditi o vozaču koji je u trenutku kontrole već u statusu nesavesnog vozača u skladu sa odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima – objašnjava Gajić.

Prema njegovim rečima, policija je u potpunosti spremna za zakonitu primenu privremenog oduzimanja vozila, pitanje infrastrukture i drugih kapaciteta je uređeno sistemski, a eventualni pojedinačni problemi punih kapaciteta će se rešavati uspešno za svaki slučaj pojedinačno. U svakom slučaju, građani mogu da računaju na to da će se u vezi sa privremeno oduzetim vozilima postupati zakonito.

Data Zakonska odredba propisuje primenu mere bez obzira da li je učinilac prekršaja ujedno i vlasnik ili korisnik vozila ili nije.

– Napominjem da će sud u svakom pojedinačnom sudskom postupku odlučiti da li će nakon isteka mere privremenog oduzimanja vozilo biti trajno oduzeto ili vraćeno vlasniku. Vlasnik vozila, bio on pravno ili fizičko lice, mora znati za svoju odgovornost prilikom poveravanja svog vozila na korišćenje vozaču. Zakon omogućuje nadležnim državnim organima, organima i organizacijama koji se bave pitanjima bezbednosti saobraćaja, kao i organima i organizacijama koji vrše javni prevoz ili prevoz za sopstvene potrebe, da dođu do podataka o svojim zaposlenima. Konkretno, oni mogu imati uvid u izrečene kazne, zaštitne mere i mere bezbednosti svojih vozača. Kada su u pitanju građani i njihova privatna vozila, napominjemo da oni imaju ličnu odgovornost u odlučivanju kome će dati svoje vozilo na upotrebu. Davanjem vozila nesavesnim vozačima, odnosno ljudima kojima je vozilo sredstvo za vršenje delikata i koji najneposrednije ugrožavaju živote na našim putevima, vlasnici preuzimaju rizik od svih zakonski predviđenih mera, uključujući i oduzimanje vozila – istakao je potpukovnik policije Vladan Gajić napominjući da je, na osnovu anketiranja saobraćajnih policija zemalja članica ROADPOL-a, i to konkretno na uzorku od 18 zemalja, zaključeno da je mera privremenog, odnosno trajnog oduzimanja vozila široko zastupljena.

Od tog broja, samo u Rumuniji ova mera nije propisana. U Sloveniji, Turskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Španiji, Irskoj i Luksemburgu propisano je privremeno oduzimanje vozila, dok u Češkoj, Italiji, Slovačkoj, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Litvaniji, Nemačkoj, Finskoj, Portugaliji i Švajcarskoj oduzimanje vozila može biti i trajno.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio