Najboljim sportistima Subotice dodeljene medalje „Lajoš Vermeš“ – FOTO

U Svečanoj sali Orvorenog univerziteta danas, 23. februara održano je 18. po redu uručenje “Medalja Lajoša Vermeša”, priznanja kojim se nagrađuju i promovišu najbolji sportisti Subotice. Vermešovim medaljama, nagrađno je troje najboljih sportista, plivač Andrej Barna, fudbalerka Violeta Slović i rvač Ali Arsalan. Vermešove plakete dobili su nosioci plasmana od četvrtog do desetog mesta, teniserka Lana Virc, dizač tegova Tamaš Kajdoči i gimnastičarka Nina Šabić, džudista Mateja Borojević i košarkaš Filip Barna, kik bokserka Milica Despotović, odbojkaš Andrija Vulikić, stonoteniseri Bence Bognar i Stefan Kostadinović i ultimat fajterka Kristina Nađ Varga. Vermešovu medalju dobili su i Ženski fudbalski klub “Spartak” kao najbolji sportski klub, priznanje za podvig godine “Luka Andrašić” osvojilo je Udruženje „Kilometar za osmeh“, dok je Memorijalno priznanje „Mihalj Vermeš“ osvojio Muški odbojkaški klub Spartak. Manifestaciju je organizovalo Sportsko-rekreativno udruženje „Vermeš 1860”.

– Osamnaest godina nije mnogo, ali ni malo. Svo vreme imao sam podršku familije Vermeš, bez kojih manifestacija ne bi postojala. Trudimo se da čuvamo ideje i da se setimo Lajoša Vermeša, sećamo ga se kao sportiste, radnika i graditelja, ali i kao čoveka sa sjajnim idejama, poput olimpizma. To je ideja koja je danas normalna jer sport nije privilegija već pravda. Sve dok se budemo držali tih ideja, verujem da će našem sportu biti dobro – izjavio je Nikola Stantić, organizator akcije i sportski novinar dodajući da je i ove godine za odabir najboljih sportista bio zaslužan mnogobrojni žiri.

– Trag Lajoša Vermeša je zaista nemerljiv, a u godini kada je Subotica proglašena Evropskim gradom sporta, sigurna sam da bi on bio ponosan na sve ono što su njegovi sportski naslednici nastavili onako kako je on to zamislio i kako to danas izgleda. Subotica titulom “Evropski grad sporta 2024.” dokazuje da zaista jeste grad sportova i ovakve maninestacije koje se dešavaju iz godine u godinu, gde je komisliji sve teže i teže, dokazuju da smo na dobrom sportskom putu i da Subotica ponosno nosi epitet “grada sportova – istakla je Nataša Aleksić, član Gradskog veća zadužena za oblast sport i omladine.

U protekloj godini, 37 sportista učestvovalo je u izboru za najbolje sportiste grada, a deset najboljih, dobitnici priznanja, zasluženo su se okitili medaljama Lajoša Vermeša.

– Sigurno da je velika čast primiti ovako veliku nagradu. To će mi biti velika motivacija da nastavim sa rezultatima kakvi su bili i prošle godine – poručio je Mateja Borojević džudista Džudo kluba “Spartak” koji je ove prešao u stariju uzrasnu kategoriju, juniore. Borojević je naglasio da mu je cilj osvajanje prvog mesta na prvenstvu države, a nakon toga i plasman na prvenstvu Evrope.

Nekako po tradiciji, svake godine, zahvaljujući ostvarenim rezultatima, osvajamo ova priznanja i veoma smo ponosni. Posebno nam je drago jer je Lajoš Vermeš bio veliki sportista, borio se za sport u našoj sredini, pa je pred nama ujedno i velika odgovornost da nastavimo sa njegivm idejama koje težimo da implementiramo u današnje vreme. Prošla godina bila je veoma fantastična, napravili smo dugo očekivani iskorak u Evropu, ušli među 22 ekipe i probili se na mapi evropske kuće fudbala. Sa druge strane, i na domaćim prvenstvima smo bili superiorni i izuzetno smo ponosni i na Violetu Slović koja je obeležila istoriju kluba i koja je prošle godine prograšena je za najbolju fudbalerku Srbije – rekao je Bojan Arsić direktor Ženskog fudbalskog kluba “Spartak” nakon uručivanja priznanja.

Mlada Milica Despotović iz Kik boks kluba “Top Fajter” takođe je poručila da će joj medalja Lajoša Vermeša biti podstrek na narednim takmičenjima.

– Mnogo mi znači ova nagrada i drago mi je što su me ponovo izabrali, mnogo mi znači za dalje uspehe i veliki mi je podstrek da se takmičim i ove godine – izjavila je Despotović dodajući da su pred njom državno prvenstvo, svetski kup i vojvođanska takmičenja.

– Posle ovog laskavog priznanja koje smo primili, mislim da će ove godine i naši kilometri biti duži, a osmesi još veći. Bilo je teško ali kada znate za koga to činite i imate viši cilj, nista nije teško. I ove godine učestvovaćemo u trci, ovo nam je veliki vetar u leđa jer znamo da neko primećuje naš rad – poručili su Zoran Crnković i Dijana Šarčević ispred Udruženja “Kilometar za osmeh”.

Ova prestižna nagrada je veliki motiv za Andrejev dalji rad, kao i svima nama u klubu koji se bavimo generacijama plivača. Za 2024. godinu Barna je prvi deo već završio, zauzeo je šesto mesto u Dohi, a ostvario je čak tri norme za Olimpijske igre u Parizu. Sve oči su uprte u avgust i u Pariz. Andrej je poslednje pripreme obavio u bazenu u Dudovoj šumi i zbog toga veliku zahvalnost dugujemo JKP “Stadion” Subotica. Andrej je poručio da našem bazenu u Dudovoj šumi ne fali ništa u odnosu na bazene u Americi. Za dva meseca je Evropsko prvenstvo u seniorskoj kategoriji, a Barna će pripreme ponovo obavljati u bazenu u Dudovoj šumi – naglasio je Milan Jovanović, jedan od trenera u Plivačkom klubu “Spartak”.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio