Održana svešanost uručenja Vukovih nagrada

Državni sekretar Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije Miodrag Ivanović izjavio je sinoć, 19. februara na svečanosti povodom uručenja 60. Vukove nagrade, da ovo priznanje, kojim se nagrađuju vredna dostignuća pojedinaca i ustanova, verno odslikava ono najbolje što Srbija ima, povezujući tradiciju i očuvanje kulturnog nasleđa sa savremenim stvaralaštvom.

Ivanović je istakao da Vukova nagrada, jedna od najznačajnijih u oblasti kulture i obrazovanja u našem narodu, već šest decenija daje snažan doprinos očuvanju i promociji ključnih društvenih vrednosti.

Prema njegovim rečima, okosnica čitavog života Vuka Karadžića bila je prosvetiteljski rad na širenju pismenosti, kulture i obrazovanja i stoga pomenuta nagrada ima posebnu težinu i značaj, ne samo za kulturnu zajednicu, već i za društvo u celini. On je ukazao na to da je decentralizacija jedan od prioriteta naše kulturne politike, i u skladu sa tim naglasio da je veoma važno to što su dobitnici ponovo iz čitave zemlje.

Ministarstvo kulture veoma poštuje ulogu i značaj Vukove nagrade u afirmaciji dostignuća u kulturi i obrazovanju, oblastima koje su neraskidivo povezane i koje predstavljaju najsnažniji oslonac svake države i naroda. Stoga ćemo i u vremenu koje dolazi nastaviti da pružamo podršku naporima Kulturno-prosvetne zajednice Srbije da ovim priznanjem istovremeno neguje sećanje na jedinstvenu ličnost srpske kulture i podstiče sadašnje i buduće generacije da iskoriste svoj talenat i kreativnost na najbolji način – poručio je Ivanović.

Vukova nagrada dodeljuje se za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji. Ovogodišnji laureati su književnik Miroslav Aleksić iz Novog Sada, pesnik i pisac Zoran Bognar iz Beograda, umetnički fotograf Stanko Kostić, vajari Ljubiša Mančić i Milutin Ranković, književnik Miomir Nešić, bibliotekarka Žaklina Nikolić, istoričarka književnosti dr Žaneta Đukić Perišić, istoričar profesor dr Aleksandar Rastović i vokalni muzički umetnici Braća Teofilović iz Čačka. Na predlog Žirija za dodeljivanje Vukove nagrade, Izvršni odbor Kulturno- prosvetne zajednice Srbije doneo je odluku da Izuzetnu Vukovu nagradu za 2023. godinu dobiju pojedinci i ustanove kulture, prof. dr Zoran Avramović, sociolog kulture, Matična biblioteka “Ljuba Nenadović” iz Valjeva, Milorad Vučelić, novinar – publicista iz Beograda i Dragoljub Dragan Elčić, poznati filmski reditelj i profesor TV i filmske režije na Akademiji umetnosti Beograd.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio