Otvoren 45. Sajam turizma

U halama Beogradskog sajma, juče je svečano otvoren 45. Međunarodni Sajam turizma koji će trajati do utorka, 27. februara.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prilikom otvaranja da je prvi put u istoriji Srbije, broj stranih gostiju prošle godine premašio broj domaćih turista, kao i da je naša zemlja u 2023. godini bila prva destinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista u odnosu na 2019. godinu, i to od 79 odsto. Vučić je na otvaranju 45. međunarodnog sajma turizma u Beogradu istakao da ovo pokazuje barometar Svetske turističke organizacije, i dodao da je devizni priliv od turizma u 2023. godini iznosio rekordnih 2,55 milijardi evra, što je za milijardu i 112 miliona evra više u poređenju sa 2019. godinom.

Prema njegovim rečima, Srbija je prošle godine imala ukupno 4,2 miliona dolazaka turista, kao i 12,4 miliona noćenja, što je više nego dvostruko više u odnosu na period od pre 10 godina. Takođe, kako je dodao, Srbija je 2023. godine povećala broj dolazaka stranih gostiju za 15 odsto u odnosu na nivo pre pandemije, dok je međunarodni trend bio pad od 12 odsto u odnosu na 2019. godinu. Ove godine je, iako je tek početak, evidentiran rast ukupnih dolazaka za oko tri odsto, dok je broj noćenja za čak 19 odsto veći u odnosu na isti period lane.

Predsednik je naglasio da je dosta toga urađeno i napravljeno, ali da to nije dovoljno, i poručio da će Beograd biti nosilac razvoja zemlje zahvaljujući izložbi Expo 2027, ali će se razvijati i sve ostale naše turističke destinacije – od banja, planinskih centara, do novih vinskih tura i destinacija.

– Predstavićemo zemlju kao mesto inovacija, savremenih tehnologija i jednog od lidera u veštačkoj inteligenciji, svakako barem u nivou zemalja naše veličine i ekonomske snage. Moraćemo da osnažimo našu ponudu i u sferi kulture – istakao je Vučić i dodao da se osnaživanje istorijsko-kulturne ponude ne odnosi samo na Beograd, već i na Lebane, Caričin grad, Kablar, Zaječar, Kostolac, Niš, puteve rimskih imperatora i drugo.

Na ovogodišnjem sajmu prisutno je približno 400 izlagača iz 27 zemalja, dok je država partner Grčka, omiljena destinacija za srpske turiste. Na sajmu, koji je od danas, 22. februara otvvoren za sve posetioce, prvi put će nastupiti Kambodža, Ekvador, Sveta Lucija i Libija. Paralelno sa ovom manifestacijom, u halama 2A i 2C, odvijaće se i 19. međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme „Horeka“, pod sloganom „Poslužite se“. U paviljonu Nacionalne turističke organizacije Grčke biće prisutni izlagači iz cele zemlje, od regionalnih predstavnika, turističkih organizacija iz najpopularnijih grčkih destinacija do profesionalnih udruženja. Srbija će svoje turističke adute predstaviti u Hali 4 Beogradskog sajma kroz nastupe Turističke organizacije Srbije, Turističke organizacije Beograda, Turističke organizacije Vojvodine, kao i mnogobrojnih regionalnih i lokalnih turističkih organizacija iz svih delova zemlje.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio