Piloti nisu reagovali na upozorenja kontrole leta

U nedelju uveče, na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” dogodio se incident kada je avion sa 106 putnika prilikom poletanja zakačio svetlosnu signalizaciju na kraju piste, pa je nakon sat vremena kruženja beogradskim nebom, morao biti prizemljen.

Vazduhoplovni portal Srbije “Tango Six” navodi da je avion “Embraer E195” na letu Er Srbije iz Beograda za Diseldorf, učestvovao u ozbiljnoj nezgodi nakon poletanja kada je u fazi protrčavanja izašao sa poletno-sletne staze i udario u svetla. Dalju istragu incidenta obavljaće Centar za istraživanje vazduhoplovnih nesreća (CINS), kao nezavisno vladino telo, a prva odluka o odesu mora biti doneta u roku od sedam dana, dok kompletan istražni proces može trajati najduže 12 meseci. Na društvenim mrežama može se pronaći sekvenca audio snimka komunikacije između kontrole letenja i pilota „Er Srbije 86 Čarli“, na osnovu kojeg se nezvanično zaključuje da su piloti napravili niz grešaka i nisu reagovali na upozorenja kontrole letenja.

Kao prva greška navodi se izlazak letelice na neodobrenu poziciju, a uprkos pomoći kontrole letenja, posada je napravila još jednu grešku kada je odlučila da nastavi sa poletanjem sa neadekvatne pozicije. Prema navodima “Tango Six” portala, treća greška je verovatno nedostizanje neophodne brzine za poletanje i odluka posade da ipak ne prekine proceduru poletanja. Na video snimku aerodroma takođe se vidi da je letelici zadato penjanje od strane pilota ali da nedovoljna brzina nije omogućila odvajanje od tla.

Sve zvanične informacije biće poznate nakon što Centar za istraživanje vazduhoplovnih nesreća (CINS) sprovede kompletnu istragu.

foto:tangosix.rs

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio