Podrška tradicionalnim zanatima

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Slobodan Cvetković uručio je juče, 27. februara u Palati Srbija 110 sertifikata u oblasti tradicionalnih, starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti, poručivši tom prilikom da će resorno ministarstvo nastaviti da pruža podršku preduzetnicima u toj oblasti.

Cvetković je izrazio zadovoljstvo time što je Ministarstvo uspelo da u nepunih godinu dana po drugi put organizuje dodelu sertifikata kako bi promovisalo i pružilo podršku zanatlijama koji znanjem, vrednim radom i predanošću čuvaju zanate od zaborava.

Ministar je istakao da se kroz postupak dodele sertifikata stvara mogućnost dodatnog brendiranja proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti kao ručno izrađenih proizvoda tehnikama i alatima tradicionalnih zanata sa estetskim obeležjima izraženim narodnom umetnošću.

Cvetković je dodao da se time utiče na očuvanje i prepoznatljivost etničkog i kulturnog nasleđa Srbije, što može doći do izražaja u stvaranju izvozno orijentisanih proizvoda suvenirskog tipa, čime se doprinosi stvaranju raznovrsnije turističke ponude zemlje. Pored toga, kako je dodao, podstiče se korišćenje domaćih sirovina i resursa kao što su glina, drvo, trska, drvo, kamen i vuna, ali i zapošljavanje i opstanak stanovništva, posebno mladih, u ruralnim sredinama.

Ministar je napomenuo da nosioci sertifikata u oblasti starih i umetničkih zanata zbog načina izrade i drugih elemenata prozvodnje nisu konkurentni na tržištu, zbog čega im je omogućeno niz pogodnosti u stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou.

– Povećan broj zahteva za sertifikacijom, kao i broj izdatih sertifikata, pokazatelj je da su dosadašnje mere podrške i podsticaja dale rezultate – poručio je Cvetković.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio