Rang lista Fajnenšal tajmsa veliko priznanje za Srbiju

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da se na listi magazina fDi, publikacije britanskog Fajnenšal tajmsa, „Evropski gradovi i regioni budućnosti“ za 2024. godinu, na visokoj poziciji našao Beograd, ali prvi put i Leskovac, Kragujevac, Šimanovci, Zrenjanin i Subotica.

Reč je o listi koja rangira najbolje investicione lokacije u Evropi, pri čemu je Fajnenšal tajms rangirao Beograd na visoko sedmo mesto u kategoriji velikih evropskih gradova, kada je reč o ljudskom kapitalu, dok je Leskovac zauzeo čak prvo mesto kao najprivlačniji mikrograd za investitore po pitanju efikasnosti troškova.

– Kada izmerite da je neka opština ili grad u Srbiji povoljan ili jedan od najpovoljnijih u Evropi po uslovima poslovanja za investiranje, to znači da i domaći investitori, naša mikro, mala i srednja preduzeća, porodične firme, imaju dobre uslove za investiranje i da i oni samim tim postaju konkurentniji – naglasila je premijerka i ocenila da je zabrinjavajuće to što se u tom izveštaju Fajnenšal tajmsa vidi da je globalni udeo investicija na evropskom kontinentu opao, sa 36 procenata u 2022. godini, na 29 procenata u 2023. godini. Brnabić je poručila da je važno to što su se na listi našli i Kragujevac, kao i Šimanovci, odnosno Pećinci, Zrenjanin i Subotica i što imamo sve veću disperziju dobrih uslova poslovanja po čitavoj Srbiji, što na kraju znači i ravnomerniji regionalni razvoj.

Takođe, ona je naglasila da je izuzetno važno da lokalne samouprave ne uvode dodatne parafiskalne troškove i da zbog konkurentnosti imaju niske troškove za privrednike, kako bi imale što više investitora, stranih i domaćih. Premijerka je istakla i značaj ulaganja u takozvane digitalne puteve, to jest brzi internet u ruralnim područjima.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio