Srbija aktuelna u primeni najsavremenije tehnologije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je juče u Dubaiju na Svetskom samitu vlada, da je železnica budućnost za mobilnost i da će zbog toga Srbija u novom ciklusu ulaganja uložiti velika sredstva u tu granu saobraćaja.

Brnabić je istakla da je upravo završena prva faza izgradnje brze pruge od Beograda do Budimpešte, koja povezuje dva najveća grada u Srbiji, Beograd i Novi Sad. Premijerka je istakla da je voz najpovoljnije, najudobnije, najefikasnije i očigledno ekološki najprihvatljivije prevozno sredstvo i najavila je da će naša država nastaviti da ulaže u brze železnice, ne samo kako bi povezala Srbiju, već i našu zemlju sa celim regionom – Severnom Makedonijom, Mađarskom, Hrvatskom, Slovenijom i Crnom Gorom. Predsednica Vlade je naglasila da su, u tom smislu, železnice svakako nešto što je apsolutna budućnost za mobilnost, koja će se sigurno oslanjati na tri osnovna principa – da bude zelena, digitalna i automatizovana.

Premijerka je ocenila da bi Srbija mogla da bude zemlja pobednik četvrte industrijske revolucije, uz podsećanje na to da je naša država uvela programiranje i kodiranje u osnovne škole i specijalizovanu informatičku nastavu, kao i da je uložila mnogo u obrazovanje, infrastrukturu za inovacije, naučne i tehnološke radove i da su postignuti odlični rezultati.

– Pre 11 godina, godišnji izvoz našeg IKT sektora bio je samo 375 miliona evra. Prošle godine bio je 3,6 milijardi, a naš cilj je da imamo 10 milijardi do kraja 2027” – ukazala je Brnabić i istakla da inovacije igraju veliku ulogu u tome. Prema njenim rečima, Srbija mora da ima kvalitetan internet u celoj zemlji i zato Vlada ulaže 500 miliona evra kako bi se do 2025. godine sva domaćinstva u zemlji povezala brzim internetom.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio