Srbija mesto za ulaganje u veštačku inteligenciju

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je juče, 26. februara na Investicionom samitu za Zapadni Balkan, koji u Londonu organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), da Srbija stvara sve bolje poslovno okruženje za ulaganja stranih investitora. Brnabić je tom prilikom istakla da je naša zemlja pravo mesto za investiranje u biotehnologiju i veštačku inteligenciju, ukazavši na to da Srbija ima stručnu radnu snagu i da Vlada više nego ikada ulaže u obrazovanje i putnu infrastrukturu.

Predsednica Vlade je podsetila na to da je Fajnenšel tajms objavio izveštaj u kojem se u 10 najboljih investicionih mesta ubraja šest lokalnih samouprava u Srbiji i izrazila zahvalnost EBRD-u na dosadašnjoj saradnji i pomoći u izgradnji naučno-tehnoloških parkova, dodavši da je cilj da srpsku ekonomiju pokreću tehnologije.

– Srbija se u potpunosti promenila u poslednjih 10 do 12 godina. Naš BDP je sada vredan skoro 70 milijardi, a očekujemo da će do 2027. godine da bude 100 milijardi evra – rekla je premijerka podsetivši da je Srbija izgradila i gasni interkonektor sa Bugarskom kako bi dobijala naftu i od Azerbejdžana i time dodatno diverzifikovala puteve snabdevanja energentima.

Predsednica Vlade je istakla da naša zemlja pojedinačno privlači više investicija nego sve ostale zemlje u regionu Zapadnog Balkana, naglasivši da je Srbija prošle godine imala rekordan priliv direktnih stranih investicija od 4,5 milijarde evra, što je više od četiri puta više nego pre 10 godina, dok je u prethodnoj deceniji otvoreno 550.000 novih radnih mesta, a do toga je došlo i zahvaljujući pružanju pomoći startapovima i malim i srednjim preduzećima.

– Prošla godina bila je rekordna po pitanju izdavanja radnih dozvola za strane državljane. Izdali smo ih ukupno 52.000, dok je taj broj 2015. godine bio svega 6.300 – rekla je Brnabić, uz napomenu da se ovi podaci odnose na centralnu Srbiju bez Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija koja je deo teritorije naše zemlje.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio