Vlada posvećena razvoju obnovljivih izvora energije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali najavio je da ove godine započinje realizacija projekta izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana kapaciteta jedan gigavat sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije, što je najveća investicija u obnovljive izvore energije u Evropi u ovoj godini.

Mali je, nakon sastanka sa finansijerima projekta, kojem je prisustvovala i ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David, naveo da su u ovaj projekat uključene najbolje svetske kompanije, finansijske institucije i agencije poput US Eksim, MIGA, Švedske izvozno-kreditne korporacije i drugih. Ministar je istakao da se očekuje da će se realizacijom ovog projekta, koji bi trebalo da bude završen 2028. godine, obezbediti dodatni gigavat električne energije iz obnovljivih izvora, sa godišnjom proizvodnjom od 1,2 teravat-časova.

Samo prošle godine privukli smo 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija, naveo je potpredsednik Vlade, dodavši da sada najveće kompanije energetskog sektora žele da ulažu u projekte u Srbiji.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio