Sretenje donosi početak proleća

Srpska pravoslavna crkva danas, 15. februara proslavlja Sretenje Gospodnje, koje pada na tačno 40. dan od Božića. Sretenje je i Dan državnosti Srbije, državni praznik koji se obeležava 15. i 16. februara. Ovaj datum je najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije jer se Dan državnosti Srbije slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, ali je u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

Sretenje je po narodnom verovanju dan kada se sreću zima i leto, otud i takav naziv. Veruje se da od danas dani postaju duži, a vreme osetno toplije pa se naslućuje i skori dolazak proleća. Prema istom verovanju, ako na Sretenje osvane sunčan dan, a medvedi se, uplašeni od sopstvene senke, vrate u zimski san, smatra se da će zima trajati još šest nedelja. Ako ne vide senku, izaći će iz svojih pećina da potraže hranu i zima je gotova.

U razgovoru sa Upravom palićkog zoološkog vrta saznali smo da su medveđa mišljenja na ovu temu podeljena.

– Ako posmatramo ženski deo družine, naše medvedice vole duže da spavaju. Često imaju i naviku da se dobro najedu, a potom odspavaju par dana. U svakom slučaju, pre 12 sati, iz svog brloga ne ustaju. Sa druge strane, mrki medved Medeni, tokom ovih dana redovno obilazi svoju volijeru, uveseljava posetioce i nije se vratio u pećinu, tako da želimo verovati da je zimi došao kraj – poručuje za „LovaLova“ portal Sonja Mandić, dikretor zoo vrta na Paliću dodajući da medvedi u zoološkim vrtovima nisu najbolji prognozeri vremena jer zbog redovne ishrane i stalne nege nikada ne padaju u potpunu hibernaciju, tj zimski san.

Običaj posmatranja životinja proširen je po celom svetu, u zemljama germanskog porekla narod je posmatrao ponašanje jazavaca, a kod evropskih doseljenika, u Pensilvaniji, postoji tvz “Dan mrmota” kada se posmatra da li će se ova životinjica vratiti u svoj brlog ili ne. Za Sretenje Gospodnje vezano je dosta običaja, a jedan od njih je i da se u kućama obavezno pali sveća, jer će, prema starom predanju, plamen sveće da štiti kuću od groma i drugih nesreća. Mlade devojke takođe treba da paze koga su danas ujutru prvo srele jer će im mladoženja baš takav biti po izgledu i karakteru.

Kada su u pitanju značajni događaji koji su se odrigrali na današnji dan, 1804. godine održan je Zbor u Orašcu kojim je počeo Prvi srpski ustanak pa je ovaj dan i ranije slavljen kao Dan državnosti Srbije. Na Sretenje je 1835. godine u Kragujevcu, donet Sretenjski ustav, prvi demokratski ustav Srbije pa je ovaj dan slavljen i kao Dan ustavnosti. U Skoplju je 1909. godine održana je prva skupština Srba u Osmanskom carstvu a 2014. godine održan je referendum na severu Kosova.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio