Svetski dan borbe protiv raka – odvoji minut, obavi skrining

Iz Centra za promociju zdravlja, Zavoda za javno zdravlje Subotica poručuju da je jučerašnji, 04. februar bio Svetski dan borbe protiv raka. Rak je drugi po redu uzrok smrti širom sveta, ali zajedno, možemo to promeniti. Naime, dok živimo u vremenu zadivljujućeg napretka u prevenciji, dijagnostici i lečenju raka mnogi kojima je potrebna nega i lečenje danas nailaze na prepreke na svakom koraku. Polovina svetske populacije nema pristup osnovnim zdravstvenim uslugama, a mnogima je uskraćena osnovna nega i lečenje. Razlog za to su razlike u prihodima i nivou obrazovanja, geografske lokacije i diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti, rase, pola, seksualne orijentacije, starosti, invaliditeta i načina života. Podižući svest širom sveta, unapređujući obrazovanje i udružujući pojedinačne, nacionalne i regionalne akcije svi zajedno radimo na stvaranju sveta u kome su spaseni milioni ljudskih života od raka koji se može sprečiti, a pristup lečenju i nezi koji spasavaju život je jednak za sve, bez obzira na to ko si ili gde živiš.

Svake godine se u svetu otkrije 19,3 miliona novih slučajeva raka. Da li ste znali da je samo 10% karcinoma povezano sa genetskom mutacijom, a 27% umrlih od raka su posledica upotrebe duvana i alkohola? Da li znate da je 10 miliona ljudi u svetu umrlo od raka 2020. godine? To je jednako celoj populaciji Bangkoka ili duplo većoj populaciji Irske. Čak 3,7 miliona života bi moglo biti spašeno svake godine primenom zdravih ponašanja, kao i kroz redovne skrining preglede, rano otkrivanje i pravovremeni tretman i lečenje prekanceroznih promena. Procenjuje se da je 5 vodećih faktora rizika odgovorno za 1/3 svih malignih bolesti, a oni su visok indeks telesne mase, nizak unos povrća i voća, nedostatak fizičke aktivnosti i upotreba duvana i alkohola. U Srbiji je u 2021. godini od raka obolelo 41.784 osoba, 22.333 muškarca i 19.451 žena. Iste godine od raka je umrlo 19.979 osoba. Vodeći uzroci oboljevanja i umiranja od raka u našoj zemlji gotvo su identični vodećim uzrocima u većini razvijenih zemalja. Muškarci najčešće oboljevaju od raka pluća, raka debelog creva, raka prostate, raka mokraćne bešike i raka gušterače. Kod žena je maligni proces najčešće lokalizovan na dojci, plućima, debelom crevu, grliću materice i jajnicima. Preventivne mere i aktivnosti za sprečavanje nastanka malignih bolesti su ključni javno-zdravstveni pristup kontrole malignih bolesti. Procenjuje se da 40% malignih bolesti može biti sprečeno primenom intervencija zdravog životnog stila, kao što su prestanak pušenja, umerena upotreba alkohola, izbegavanje suvišnog izlaganja suncu, održavanje normalne telesne težine, pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost, kao i zaštita od infekcija koje se mogu razviti u rak. U Srbiji se sprovode nacionalni organizovani skrining programi u cilju ranog otkrivanja raka dojke, raka debelog creva i raka grlića materice. Očekuje se da će u narednom period ovi programi doneti značajno smanjenje oboljevanja i umiranja od navedenih karcinoma.

– Skrining raka dojke podrazumeva mamografski pregled žena uzrasta 50-69 godina jednom u dve godine. Skrining raka grlića materice uključuje PAPA-test svim ženama uzrasta 25-64 godine jednom u tri godine. Ciljna grupa za skrining raka debelog creva su osobe oba pola uzrasta 50-74 godine, a radi se FOB-test jednom u dve godine. Odvoji minut, odazovi se na skrining pregled i spasi život – poručuje prim. mr sc med dr Nada Kosić Bibić, specijalista socijalne medicine i Načelnica Centra za promociju zdravlja Subotica.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio