Tri godine uspešnog rada Udruženja „Jedna uz drugu“

Udruženje „Jedna uz drugu“ organizovalo je danas, 28. februara radni doručak povodom treće godišnjice uspešnog postojanja i rada u tri osnovna pravca, preventivi, podršci obolelima i na podršci ženama koje su ostavile bolest iza sebe ali se i dalje bore sa posledicama koje lečenje ostavlja na organizam i sam život pacijentkinje.

– U protekloj godini smo uspešno realizovali sve projekte za koje smo sredstva dobili od Grada, Fondacije „Trag“ i „RelOaD2“ programa. Organzovali smo više predavanja u pogledu edukacije, jer je nažalost sve veći broj obelelih, čak i kod mlađih generacija. Naša mislija je da se i dalje posvetimo edukaciji, ove godine ćemo se usmeriti baš prema mladim ženama, pre svega starijim srednjoškolkama i maturantima i zato, u saradnji sa Fondacijom „Danilo Kiš“ pokrećemo niz predavanja na temu ranog buđenja svesti uz pomoć pregleda i preventive – izjavila je Milica Pećerić, predsednica Udruženja „Jedna uz drugu“, uz poruku da je samo rana dijagnoza dobro prognoza.

Psihološka podrška uz stručnjake sa teritorije Subotice, kao i iskustvena podrška,  ono su na čega žene sa problemom malignog oboljenja, od Udruženja mogu da računaju, a tu su i važni saveti oko zdravog načina života, ishrane i vežbanja radi što kvalitetnijeg bitisanja.

Udruženje trenutno okuplja članove koji ih prate putem Fejsbuka, a kojih je oko 1600, postoji i formirana Viber grupa koja ima oko 200 članova, kao i od 40 do 60 stalno aktivnih članova.

– Naše društvo nema veliku kulturu druženja i okupljanja pa je vrlo teško podstaći žene da pričaju o bolesti – poručila je Pećerić.

Udruženje „Jedna uz drugu“ ima najveće jezgro članstva, u to smo se uverili i na Konferenciji u Zagrebu kojoj smo prisustvovali. Predstavljamo most između pacijenata i lekara jer imamo podršku Onkološkog odeljenja u Subotici i Instituta u Kamenici, prošle godine smo mnogo radili i na tome da pokretna mamografija stigne u Suboticu. U saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Subotice, ove godine ćemo tokom marta imati tribinu na kojoj će biti predstavljeno ponovno uvođenje skrining programa u Srbiji, što je jako bitno – naglasila je zamenica predsednice Udruženja, Gabrijela Agošton.

U odnosu na pre tri godine kada je Udruženje osnovano, prema mišljenju članica, ostvaren je značajan pomak na polju destigmatizacije bolesti i posledica koje ona nosi. Organizovane su najrazličitije radionice kojima je cilj suočavanje sa svim negativnim činjenicama.

– Iako je sve veoma individualno, slika je sada mnogo bolja. Kada žene dođu kod nas i uvere se da funkcionišemo normalno, da radimo, namejane smo, imamo očuvane porodice, to daje nadu onome ko je trenutno bolestan. Čak su nam i doktori rekli da se pacijenti, nakon sastanka sa nama, psihički osećaju bolje. Jedna naša članica kaže: „Volim da dođem u Udruženje, ovde sam sigurna, ovde svi znaju kako mi je i ne nikome ne moram ništa da objašnjavam – zaključuje Pećerić.

Baš kao u filmu „Zbog čega nosim crveni ruž“, gde glavna junakinja, poput ratničkih boja, crveni karmin stavlja kako bi se lakše suočila sa rakom dojke, i žene iz subotičkog Udruženja izgledaju negovano, nasmejano i stoje hrabro, jedna uz drugu.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio