Turijska „Kobasicijada“ od 23. do 25. februara

U Turiji se ove godine održava 40. jubilarna “Kobasicijada” koja će trajati od 23. do 25. februara. Organizatori najavljuju da će najveća kobasica ove godine biti dugačka 2040 matara. U subotu, 24. februara kobasica će biti izneta na centralnu binu gde će biti svečano otvaranje manifestacije, a nakon toga sledi i njena prodaja.

– Što se tiče programa manifestacija, u petak, 23. februara će se održati takmičarski deo pravljlenja kobasica gde će sve okolne države iz regiona uzeti učešće – istakao je Željko Popić, predsednik Udruženja “Kobasicijada” dodajući da se za takmičenje trenutno prijavilo oko 40 ekipa, kobasičara.

Nakon svečanog otvaranja i degustacije, u subotu, 24. decembra za sve prisutne biće upriličen i koncert Harisa Džinovića. Za nedelju, 25. februar planira se ceremonija zatvaranja i nastupi kulturno umetničkih društava.

– Promociju smo radili po mnogim gradovima Srbije, krenuli smo od Beograda preko Sombora, a danas smo u Subotici. Udruženje je humanitarnog karaktera i svakom gradu dajemo kobasice u humanitarne svrhe, koliko možemo. Ove godine Crvenom Krstu Subotice donirali smo 30 kilograma turijskih kobasica – poručio je Popić.

Gradska organizacija Crvenog krsta Subotica i Narodna kuhinja broje 1200 korisnika programa, a od tog broja 1050 korisnika dobija tople obroke svakog dana, dok 150 dobija “lanč pakete” na mesečnom nivou. Pored Narodne kuhinje, Crveni Krst realizuje i programsku aktivnost Prihvatilišta za beskućnike gde je trenutno zbrinuto 12 štićenika.

– U takvim situacijama uvek dobro dođe donacija bilo koje vrste. Dugi niz godina Udruženje “Kobasicijada” iz Turije prati ono što radimo i pomaže u meri u kojoj može. Nama je za jedno kuvanje potrebno od 150 do 180 kilograma kobasica, za neki pasulj ili paprikaš, ovih 30 kilograma sveže kobasice koje smo danas dobili dobro će doći i biće usmereno korisnicima Prihvatilišta i Narodne kuhinje Crvenog Krsta Subotica – rekao je Miodrag Vero, koordinator programa Narodne kuhinje Crvenog Krsta Subotica.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio