U prtljagu mobilni telefoni vredni 28.000 evra

Carinski službenici su 26. februara 2024. godine na aerodromu Nikola Tesla, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj jednog putnika da u prtljagu prokrijumčari mobilne telefone vredne preko 28.000 evra.

Putnik koji je doputovao letom iz Dubaija se po preuzimanju prtljaga uputio u zeleni kontrolni prolaz koji je namenjen onima koji nemaju ništa za prijavljivanje. To, međutim, ne znači da u zelenom kontrolnom prolazu kontrole neće biti, jer pregledom na skeneru za prtljag vrlo brzo može da se utvrdi, da li se u koferima putnika nalazi nešto što je moralo biti prijavljeno. Na snimku skenera se i ovoga puta videlo da se u prtljagu pomentog putnika, umesto ličnih stvari i garderobe, nalazi mnoštvo manjih kutija. Zbog toga je usledio detaljan pregled kojim je potvrđeno da se radi o 34 nova mobilna telefona, prestižnih robnih marki, u originalnim pakovanjima.

Na osnovu računa pronađenih uz robu, vrednost 20 mobilnih telefona “iPhone 15 Pro max“,  “iPhone 15 Plus“, “iPhone 15“ i “iPhone 14“, kao i 14 mobilnih telefona “Samsung Galaxy S23 Ultra“ i “Samsung Galaxy S24 Ultra“, kao i jednih slušalica “AirPods Pro 2“, procenjena je na više od 3,3 miliona dinara.

Strani državljanin koji se našao u prekršaju je službenicima rekao da nije znao da su i tranzitni putnici u obavezi da prijave vredniju robu koju nose sa sobom, što ga ne oslobađa odgovornosti.

Nezavisno od toga da li putnik u zemlji ostaje ili kroz nju samo prolazi, obavezno na prelazu treba da prijavi sve vrednije stvari koje sa sobom nosi, kao i novac iznad 10.000 evra. Potom će u zavisnosti od toga da li je reč o robi za lične potrebe ili o robi trgovačkog karaktera biti sproveden ili skraćeni postupak na samom prelazu ili će roba biti upućena u redovan carinski postupak.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio