U toku čišćenje kanala Novi Sad- Savino Selo

U okviru redovnog održavanja Hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav, u toku su radovi na čišćenju kanala Novi Sad – Savino Selo, ukupne dužine 5 km, koji podrazumevaju izmuljenje korita, tarupiranje i čišćenje nasipa.

Trenutno se radovi obavljaju na desnoj obali Malog kanala, na potezu između Rumenačkog mosta i gradilišta novog železničkog mosta. Nakon toga predstoje radovi na deonici uzvodno od Novosadske prevodnice, kao i u delu neposredno uz prevodnicu. Čišćenju kanala pristupilo se zbog velikog širenja trske duž samog kanala, čime se usporavala voda u priobalnom delu što je za posledicu imalo nagomilavanje mulja. Obalu kanala potrebno je očistiti od mnogobrojne vegetacije, ali kako ne bi došlo do erozije obale, kao zaštitni pojas ostavlja se 1 metar ravnomerno raspoređene priobalne vegetacije. Svi ovi radovi izvode se specijalizovanim mašinama, a izvađeni materijal se amfibijskim bagerom utovara u barže i transportuje dalje do obližnje prirodne depresije.

JVP “Vode Vojvodine” poručuje da bi, prema dosadašnjoj dinamici, radovi trebalo da budu završeni u aprilu, dva meseca pre ugovorenog roka, a očekuje se da će ukupno biti uklonjeno 40.000 m3 mulja i vegetacije.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio