Unapređenje materijalnog položaja zaposlenih u kulturi

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Odluku o formiranju Radne grupe za unapređenje materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u ustanovama kulture čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave. Zadatak grupe biće da sprovede analizu postojećeg normativnog okvira kojim se uređuju prava, položaj i plate zaposlenih u kulturi, kao i da nadležnim ministarstvima i Vladi sačini i podnese inicijativu za unapređenje materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u toj oblasti.

U Radnu grupu se imenuju predstavnici više ministarstava – kulture, finansija, za rad, boračka i socijalna pitanja, državne uprave i lokalne samouprave, kao i prestavnici Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Generalnog sekretarijata Vlade, Samostalnog sindikata kulture Srbije, Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost”. Na predlog Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine, u to telo imenuju se i predstavnici Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Članovi Vlade usvojili su i Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kako bi se zaštitilo tržište, odnosno sprečile deformacije u formiranju cene brašna. Ovim dokumentom propisane su cene za brašno tip T-400 glatko, u pakovanju do jednog kilograma, kao i cene za brašno tip T-500 u istom pakovanju.

Na sednici je doneto i Rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o prihvatanju sporazuma o bratimljenju i uspostavljanju saradnje između opštine Gadžin Han, Republika Srbija, i opštine Bratunac, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina. Saradnja ove dve opštine se uspostavlja u oblastima od zajedničkog interesa, pre svega u privrednim, naučnim, kulturnim, sportskim i vaspitno-obrazovnim oblastima.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio